droge kip

9 tips om droge kip uit de oven te voorkomen

Kip kan op vele manieren bereid worden. Mits goed klaargemaakt, is het resultaat vaak overheerlijk. Bij het bakken van een hele kip in de oven kan het echter gebeuren dat sommige delen sneller garen dan andere delen. Met droge kip als resultaat. Maar er zijn meer redenen waarom kip uit de oven droog kan uitvallen. Met deze 9 tips kunt u dat voorkomen.

Boter onder de huid

Een goede remedie tegen droge kip is om boter onder de huid van de kip te doen. Laat de boter daarvoor op kamertemperatuur komen en voeg er eventueel smaakmakers aan toe, zoals tijm of rozemarijn. Wrijf de boter dan voorzichtig onder de huid. Die is vrij flexibel, maar kan wel scheuren, als u het met te veel kracht doet.

Langzaam garen

Door de kip op een lagere temperatuur, maar wel langer in de oven te braden, blijft hij sappiger. Stel de oven daarvoor in op 165 graden. Wilt u een knapperig vel, stel de oven de laatste 10 minuten dan in op 200 graden. De totale garingstijd is afhankelijk van de grootte van de kip, maar ga uit van minstens 40 minuten, tot wel 2,5 uur. De kip is gaar wanneer de sappen die vrijkomen helder zijn.

Nat pekelen

Met een natte pekel zorgt u ervoor dat de kip veel malser wordt. Los daarvoor in 1 liter water 220 gram zout en 120 gram suiker op. U kunt er eventueel ook nog smaakmakers aan toevoegen. Verwarm het mengsel zodat het zout en de suiker oplossen en voeg vervolgens 3 liter koud water toe. Wanneer het vocht goed is afgekoeld, legt u de kip er 2 tot 6 uur in. Vervolgens kunt u hem in de oven braden.

kipfilet
Lees ook: Kipfilet bakken? Zo wordt hij niet droog en blijft mals

Met zuur marineren

Eiwitten in het kippenvlees worden afgebroken wanneer zij met een zure substantie in aanraking komen. Hierdoor kan het beter vocht opnemen. Door de kip te marineren in een zure vloeistof als karnemelk of bier, kan het vlees het vocht uit de marinade vervolgens goed opnemen. Hierdoor wordt het vlees malser en krijgt het extra veel smaak.

Citroen mee braden

Braad 1 à 2 doormidden gesneden citroenen mee, in de holte van de kip. Dit zorgt voor een heerlijke smaak en bevordert daarnaast de malsheid van de kip.

Bedruipen

Haal de kip elke 10 minuten uit de oven en bedruip hem met het vrijgekomen braadvocht. Dit zorgt er niet alleen voor dat de kip niet uitdroogt, maar ook dat de smaken er goed in trekken.

kipfilet
Lees ook: Witte pezen in kipfilet eenvoudig zonder mes verwijderen

Ovenrek gebruiken

Door een ovenrek te gebruiken en niet bijvoorbeeld een ovenschaal of een bakplaat, wordt de kip van alle kanten gelijkmatig verhit. Om het vrijkomende braadvocht op te vangen, moet u er dan wel een bakplaat onder plaatsen.

Bind de poten bij elkaar

Om te voorkomen dat de borst van de kip, de kipfilet, sneller gaart dan de poten en bouten, kunt u de poten bij elkaar binden. Dit zorgt ervoor dat de poten sneller garen.

Laat de kip rusten voor het aansnijden

Door de kip na het braden met aluminiumfolie af te dekken en hem 15 minuten te laten rusten, zorgt u ervoor dat de vleessappen niet eruit lopen wanneer u hem aansnijdt en de kip dus malser blijft.

Trek gekregen in kip? Bekijk dan de recepten die we daarmee hebben.

(Bron: AD, FavorFlav, Delicious Magazine, 24Kitchen, wikiHow. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Jacobus DN says:

    Onze slager verkoopt “hele kip in gesloten braadzak”:, zeer sappig, absoluut niks droog!