ringmaat

Zo kunt u een ringmaat (van iemand anders) te weten komen

Er zijn verschillende manieren om achter een ringmaat te komen. Handig als u zelf een nieuwe ring wilt, maar ook als u er 1 cadeau wilt doen, zonder dat al aan diegene te verklappen.

Diameter of omtrek

De ringmaat wordt bepaald aan de hand van de diameter of de omtrek. In het geval van de diameter gaat het om de doorsnede van de binnenkant van de ring. In het geval van de omtrek gaat het om de omtrek van de vinger.

Met een andere passende ring de ringmaat opmeten

Het makkelijkste is het om de maat van een andere, passende ring te meten. Dit doet u door met een liniaal de doorsnede van de binnenkant te meten, zonder de randen mee te rekenen. Het aantal millimeters is de ringmaat. Zo kunt u het voor uzelf opmeten, maar ook voor iemand anders, als u even ongezien aan diens ring kunt komen.

Vastzittende ring
Lees ook: Vastzittende ring verwijderen? Zo krijgt u een knellende ring af

Vinger opmeten

U kunt de omtrek van de vinger waar u een nieuwe ring voor wilt ook opmeten met een meetlint. Het aantal millimeters is weer de ringmaat, maar in dit geval dus de omtrek. U kunt dit ook doen met een (dun) touwtje. Trek het niet te strak aan en zorg ervoor dat de ring straks ook over uw knokkel past.

Met een ringmal

Er zijn verschillende gratis apps waarmee u een ringmaat kunt opmeten. U doet dit door de ring op uw mobiel te leggen en gebruik te maken van het meetsysteem van de app. Ook vindt u op internet papieren mallen, die u kunt afdrukken. Doe dit wel op originele grootte (100 procent), anders is het onbruikbaar. Bij webshops of juweliers zijn soms ook eenvoudige ringmallen, een soort kunststof riempjes te koop, met daarop de verschillende millimeters. Zo kunt u het eventueel ook thuis opmeten.

ringmal

Bij een juwelier

Een juwelier heeft voor dit gegeven vaak echte ringmallen, of een schuifmaat, waarmee eenvoudig de juiste maat ertussenuit gepikt wordt.

ringmal

Achter iemand anders ringmaat komen

Zoals hierboven al beschreven, is het het makkelijkste als u stiekem de ringmaat kunt opmeten met iemands eigen ring. Lukt dit niet, dan kunt u wellicht bij anderen informeren of ze diens ringmaat weten. Ook is het soms mogelijk om iemands maat op het oog te schatten. Voor vrouwen geldt een gemiddelde ringmaat van 17 millimeter en voor mannen 20,5. Dan is het de uitdaging om in te schatten hoe dicht iemand daar bij in de buurt zit. Laat zo’n ring voor de zekerheid in elk geval niet graveren als u dat wilt, want dan kunt u hem zo nodig niet meer retourneren. Anders vaak wel.

Extra aandachtspunten bij het meten van de ringmaat

 • Elke vinger heeft een eigen maat. Wilt u meer dan 1 ring kopen, meet dan elke vinger apart op.
 • Zorg ervoor dat uw handen op temperatuur zijn. Te koude of te warme vingers kunnen in maat afwijken. De avond is het beste moment van meten, aangezien uw vingers dan het meest gezwollen zijn. Zo weet u dat u de nieuwe ring ook in de avond kunt afdoen als u dat wilt.
 • Maar het werkt ook nauwkeurig om op 2 verschillende tijden, op 2 verschillende dagen te meten.
 • Twijfelt u tussen 2 maten, kies dan voor de net wat wijdere.
 • Houd bij het kiezen van de maat ook rekening met de dikte van de ring. Erg dikke ringen zitten doorgaans wat strakker en dan kunt u het beste voor een net wat groter maatje kiezen. Hele dunne ringen vallen juist wat minder strak uit.

(Bron: Libelle, Flair, Lucardi, Bol)

Geef een antwoord

Reacties (4)

  Thibaud TC says:

  niet alleen de vinger opmeten op de plaats die de foto aangeeft maar controleer ook of die dan wel over de knokkel heen kan. De knokkel is vaak iets groter dan de vinger.

   MAX Vandaag says:

   Beste Thibaud TC, bedankt voor uw reactie. Helemaal waar, er moet zeker rekening worden gehouden met de knokkel. Dat beschrijven wij bij de alinea Vinger opmeten.

  25snaH says:

  Knappe jongen die dit ongemerkt kan doen. Hans Klok misschien wel, maar mij lukt dit niet (tenzij degeen van wie je de ringmaat wilt weten, in een heel diepe slaap is.

   MAX Vandaag says:

   Beste 25snaH, bedankt voor uw reactie. We bedoelen niet per se als de ring aan iemands vinger zit, maar als die bijvoorbeeld voor de nacht is afgedaan of een ring die op dat moment niet gedragen wordt. Bij iemand in diepe slaap zouden wij het waarschijnlijk ook niet aandurven.