Winkels met contant geld vaker doelwit van overvallers

Winkelstraten met winkels waar contant geld is, zijn favoriet bij overvallers. Hoewel het aantal overvallen in 2017 iets is afgenomen, neemt het in de grote steden weer toe. Naast de aanwezigheid van contant geld speelt ook de onderbezetting mogelijk een rol bij de toename van het aantal overvallen. 

Meer geweld en explosieven

In 2017 zijn er 262 winkels overvallen. Dat is ten opzichte van het jaar ervoor een lichte daling. Toch is het aantal overvallen en plofkraken waarbij zwaardere explosieven worden gebruikt toegenomen. Ook de grote steden zien een duidelijke stijging van het aantal overvallen. “Bij meer dan 70 procent van de plofkraken werden in 2017 explosieven gebruikt. Deze toename van geweld zorgt voor een groter gevaar voor de omgeving en voor grotere schade”, aldus een woordvoerder van Detailhandel Nederland.

Burgerwacht

In Nijmegen gaan ze een stapje verder. Daar adviseert burgemeester Bruls burgers ’s avonds niet meer te gaan pinnen bij afgelegen pinautomaten. “Zoek een automaat waar mensen rondlopen of ga in ieder geval niet alleen.” Deze oproep van Bruls volgt na een reeks van overvallen en berovingen de stad. Volgens de PIN defensie is dit een verkeerd signaal. Zij vormden een burgerwacht die in de nachtelijke uren de wacht houdt bij pinautomaten in en rond het centrum van Nijmegen. PIN defensie stamt af van Nijmegen Rechtsaf, een vriendengroep van zo’n 25 man. Volgens initiatiefnemer Michael van den Bergh gaan zij niet voor eigen rechter spelen. “We doen een burgerarrest en leveren de dader uit aan de politie.”

Pinnen stimuleren

De brancheorganisatie Detailhandel Nederland stimuleert de groei van het pinnen. Niet alleen Detailhandel Nederland maakt zich zorgen. Ook de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is bezorgd over het toenemende geweld bij plofkraken. Het punt staat ook op de agenda van politiek Den Haag. De Tweede Kamer praat donderdag 22 februari over de aanpak van gewelddadige overvallen op winkels en geldautomaten. En wat de winkeliers betreft: Pinnen? Graag!

(Bron: AD)

Geef een reactie