Schrikbarend: slechts 1 op de 4 openbare toiletten is schoon

Na 2 opeenvolgende jaren van verbetering, is de hygiëne in openbare toiletten in 2016 schrikbarend gedaald. Van de 150 onderzochte openbare toiletten bleek slechts 27 procent bacteriologisch schoon, zo blijkt uit het Nationaal Toiletonderzoek 2016.

Het Nationaal Toiletonderzoek

Het Nationaal Toiletonderzoek werd dit keer voor de 32e maal uitgevoerd en vorig jaar lag het aantal schone toiletten nog op 38 procent. De kans dat we een schoon toilet aan treffen is nu dus net iets meer dan 1 op de 4. Goed nieuws voor de dames onder ons: de damestoiletten blijken voor de achtste keer op rij schoner te zijn dan de herentoiletten.

Wie scoort het beste?

Van de 4 onderzochte categorieën scoorde de horeca met 36 procent schone toiletten dit jaar het hoogst. De gezondheidszorg eindigde als 2e met 30 procent schone toiletten. Bij de winkels, warenhuizen en tuincentra bleek slechts 27 procent van de toiletten schoon. En openbare gebouwen zoals gemeentehuizen, stations en sportcomplexen kwamen niet verder dan 16 procent aan schone toiletten.

Meest vervuilde contactvlak

De toiletzitting is met een beoordeling ‘slecht’ in 42 procent van de gevallen het meest vervuilde contactvlak, gevolgd door de knop van de kraan met 36 procent. De deurkruk is met 13 procent het minst vervuilde contactvlak.

Schoonste toilet van Nederland

De toiletten van locatie Wageningen (aan de Hoogstraat) van de franchiseketen Bagels & Beans mogen zich de schoonste toiletten van Nederland noemen. In Wageningen troffen de onderzoekers een bijzonder laag aantal bacteriekoloniën aan en kreeg de aanblik van het toilet zelfs een 10. Eigenaresse en franchisenemer Madelon Angelier is blij met de onderscheiding. “Het toilet is ons visitekaartje. Ik hamer er dan ook bij onze medewerkers en bij mezelf op dat we deze zo schoon als mogelijk houden.”

(Bron: ANP)

Geef een reactie