'Ik kies bewust'-vinkje

Voedings-app vervangt ‘Ik kies bewust’-vinkje

Het ‘Ik kies bewust’-vinkje op voedingsmiddelen in de supermarkt wordt vervangen door de voedings-app. Dat heeft minister Edith Schippers besloten. De app moet consumenten van objectieve informatie voorzien over de samenstelling en voedingswaarde van producten.

Gezonde keuze

De voedings-app levert informatie over de samenstelling en voedingswaarde van producten. Op basis van de getoonde informatie moet dit mensen helpen zelf een gezonde keuze te maken. “Wat voor de een namelijk gezond is, kan voor de ander ongezond zijn, bijvoorbeeld vanwege een allergie”, aldus Schippers. Volgens haar zijn de verschillen tussen mensen niet te vatten met één standaardlogo. Minister Schippers laat nog wel onderzoeken of het logo van het ‘Ik kies bewust’-vinkje misschien nog iets toevoegt naast de app.

2 soorten vinkjes

Er zijn 2 verschillende vinkjes in omloop. Het blauwe vinkje in een groene cirkel, die staat voor ,’een gezondere keuze’ bij gezondere basisproducten. En het blauw vinkje in een blauwe cirkel. Die staat voor ‘een bewuste keuze’ bij producten die toch al niet zo gezond zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om snacks met minder calorieën of frisdranken met minder suiker.’Het vinkje is een initiatief van grote Nederlandse voedingsmiddelenconcerns.

Bezwaar tegen het ‘Ik kies bewust’-vinkje

Onder meer de Consumentenbond heeft bezwaar tegen het vinkje. Een van de problemen is volgens de Consumentenbond dat voedingsbedrijven tegen betaling het logo op hun product krijgen. Een ander probleem is dat producten met veel zout, suiker of verzadigd vet het logo kunnen krijgen. Dit komt, omdat deze producten binnen de productgroep de ‘gezondste’ keuze zijn.

(Bron: ANP)

Geef een reactie