Sint shopt online voor meer dan miljard aan cadeaus

Sinterklaas bestelde dit jaar opnieuw meer cadeaus via internet dan in de voorgaande jaren. Het aantal online bestedingen rond Sinterklaas passeert daarmee voor het eerst de magische grens van 1 miljard euro, zo blijkt uit een onderzoek van belangenvereniging Thuiswinkel.org en PostNL.

Consumentenvertrouwen

Volgens het onderzoek ligt de gemiddelde weekomzet van alle webwinkels tussen 1 november en 5 december 2016 op ruim 250 miljoen euro, bijna 60 miljoen euro meer dan in een doorsnee week. De omzet voor de hele Sinterklaasperiode komt daarmee uit op 1,26 miljard euro. De Sint-omzet is hiermee ten opzichte van 2015 met 35 procent gestegen. Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org, geeft twee redenen voor de hoge verkoopcijfers: “Enerzijds zet de verschuiving van fysiek naar online kopen zich door. Daarnaast neemt het consumentenvertrouwen toe doordat de economie in de lift zit. Ouders vinden het prettig om meer aan cadeaus voor de kinderen uit te kunnen geven.”

Iedereen profiteert

Internetwarenhuis bol.com verwacht dat ze deze feestperiode drie miljoen pakjes meer moeten verwerken dan vorig jaar. Maar niet alleen webwinkels profiteren. Ook ‘gewone’ winkels als Hema en Mediamarkt delen met hun online kanalen mee in de run op cadeautjes. Opvallend is ook dat steeds meer consumenten hun cadeautjes via de mobiel kopen. In de Sinterklaasperiode van dit jaar is zo’n 12% van alle aankopen via de smartphone gedaan, zo blijkt uit het onderzoek. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van de 7% mobiele aankopen van vorig jaar. Als reden voor deze stijging wordt de groei in het vertrouwen van mobiel winkelen en de mobiele bereikbaarheid van veel websites genoemd.

Pakketjespost

De toename van de onlineaankopen in de Sinterklaastijd leidt ook tot topdrukte bij PostNL. Het postbedrijf verwacht tussen 29 november en 5 december 2016 een recordaantal van ruim 5 miljoen pakketten te verwerken en te bezorgen. “Onze sorteercentra draaien in het hele land op volle kracht”, aldus directeur Gerrit Mastenbroek van de pakjesdivisie van PostNL. “Komende week zijn er 3.800 pakketbezorgers op pad, dat zijn er zeshonderd meer dan op een normale bezorgdag.”

Top 5 cadeaus

Het cadeau dat momenteel het best verkoopt is Judas, het boek van Astrid Holleeder over haar broer en topcrimineel Willem Holleeder. Volgens een woordvoerder verkoopt de webwinkel liefst 4,5 keer zoveel exemplaren van Judas dan van het op een na best presterende artikel, wat ook een boek is: Harry Potter en Het Vervloekte Kind. Verder staat het boek Mijn gevecht van Thomas Dekker, het kinderboek De wereld van de Gorgels van Jochem Myjer, en de cd ‘Voor altijd jong’ van muziekgroep Kinderen voor Kinderen in de top 5.

(Bron: ANP)

Geef een reactie