Black Friday

Amerikaanse traditie Black Friday ook in Nederland populair

De vrijdag na Thanksgiving is in Amerika hét moment dat er massaal geshopt wordt met enorme kortingen. Ook in Nederland duikt de traditie meer en meer op en steeds meer winkels spelen er op in om ook hier bij ons allerlei aantrekkelijke koopjes aan te bieden. 

Gekte

In Amerika zorgt het ook voor hysterische taferelen, waarbij koop beluste mensen elkaar zelfs te lijf gaan voor de beste deal. Niet iedereen is daarom te spreken over de Black Friday-gekte. Om de enorme rijen en drukte te trotseren moeten de Amerikanen over stalen zenuwen beschikken. In Nederland zijn we al verwend met veel kortingen en koopjes en zullen we ons waarschijnlijk wat minder snel gek laten maken. Al zullen winkeliers steeds meer hun best doen om de kopers te verleiden met zeer aantrekkelijke deals.

Kerst en Sinterklaas

Steeds meer Nederlandse winkelketens en webwinkels hebben acties tijdens Black Friday, en niet ten onrechte. De laatste jaren zijn Nederlanders rondom Black Friday bewust op zoek naar koopjes, blijkt uit statistieken van Google. In Amerika komt na de Black Friday de Cyber Monday, waarbij het om online aanbiedingen gaat. Bij ons worden veel acties doorgetrokken en dus kan er niet alleen op Black Friday en Cyber Monday een slag geslagen worden, maar ook tijdens het weekend er tussen in. Het is inmiddels zelfs zo dat er in de week voorafgaande aan Thanklsgiving al Black-Friday-aanbiedingen zijn. Goed getimed, want bij ons wordt er niet alleen voor de kerst geshopt, maar ook voor het Sinterklaasfeest.

black friday

Stukje geschiedenis

De naam Black Friday is ingevoerd omdat het in de winkelstraten de dag na Thanksgiving zwart ziet van de mensen. Veel Amerikanen hebben dan een vrije dag en besteden die door op koopjes te jagen voor de kerst. Oorspronkelijk komt de naam uit de stad Philadelphia, waar rond 1965 voor het eerst werd verwezen naar de enorme verkeersdrukte op de dag na Thanksgiving. Een andere verklaring is dat winkeliers tot november weinig omzet draaien en daardoor in de rode cijfers raken. Black Friday is het moment dat winkeliers weer winst beginnen te maken vanwege de kerstinkopen. Door deze impuls raken ze in de zwarte cijfers.

(Bron: NOS, RTL, AD, Wikipedea)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Ik ben nu in Benidorm en daar is het de hele week Black Friday, vanaf 22 nov. tot 29 nov. En om het nog gekker te maken, zijn de meeste prijzen verhoogd. Aanbiedingen die niet verhoogd zijn, bevatten oude stickers met een afprijzing die het hele jaar geldig is. Bij Mediamarkt was het gisteren extra druk met een rij van 50 wachtenden bij 5 kassa’s, met klanten die meestal een TV apparaat in hun handen hadden, en ook de elektrische step is een veel gekocht artikel, voor apparaten die het hele jaar in de aanbieding zijn. De grotere apparaten, worden besteld, middels een papiertje en thuisbezorgd. Er was met moeite een parkeerplaats te vinden, op de uitgestrekte parkeervelden rondom de shopping mals, Het lijkt wel of dat mensen geprogrammeerd zijn om te reageren op het woord “aanbieding” en de term “Black Friday” is een extra programmering aan het worden, waarop mensen naar de winkels rennen en vervolgens de normale prijs betalen.