tabak

Regering wil tabak uit het zicht

Als het aan de regering ligt, dan zijn bij bijvoorbeeld supermarkten, sigarenboeren en tankstations binnenkort niet langer sigaretten te zien. Er moet een wetsvoorstel komen om het zichtbaar uitstallen van tabaksproducten te verbieden.

Voorstel brancheorganisaties

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) had de brancheorganisaties tot 15 december de tijd gegeven om zelf met een voorstel te komen, maar de plannen die daaruit voortkwamen blijken ontoereikend te zijn.

Displayban

De Tweede Kamer riep Van Rijn al eerder op met wetgeving te komen. De staatssecretaris wilde de verkopers van tabaksproducten echter een kans geven eerst zelf met een plan te komen. De brancheorganisatie voor supermarkten, het CBL, kwam met een voorstel voor een zogenoemde displayban. Het CBL wilde dan echter wel dat andere verkopers van tabaksproducten, zoals sigarenboeren en tankstations, zouden volgen. Van Rijn stelt vrijdag 23 december 2016 in een brief aan de Tweede Kamer dat de brancheorganisaties van die winkels in hun voorstellen niet ver genoeg gaan.

Gevelreclame

NSO, de organisatie van tabaks- en gemakszaken, stelt onder meer voor om vanaf 2020 geen gevelreclame meer te tonen. Aan een volledig uitstalverbod wil de NSO echter niet. De vertegenwoordigers van de tankstations lieten weten halverwege 2019 met plannen voor een gedeeltelijk uitstalverbod te kunnen komen. Omdat de organisaties hiermee niet voldoen aan de oproep van de Kamer komt de staatssecretaris nu met een wetsvoorstel.

Blootstelling bevordert roken jeugd

KWF Kankerbestrijding noemt de maatregel een belangrijke stap in het beschermen van de jeugd tegen “dit dodelijke product.” Volgens de belangenorganisatie worden in Nederland op meer dan 30.000 verkooppunten tabaksproducten verkocht. “Uit onderzoek blijkt dat blootstelling aan tabaksproducten de kans verdubbelt dat jongeren beginnen met roken of blijven roken”.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reactie

    Puran says:

    Prima idee, maar dan ook een displayverbod voor DRANK!
    Ook drank heeft een wervend effect op vooral jongeren en dat drank meer kapot maakt dan je lief is werd reeds lang bewezen.