tabak

Geen tabak meer in de schappen van Kruidvat en Trekpleister

Drogisterijketens Kruidvat en Trekpleister stoppen met de verkoop van rookwaren. Volgens de topman van de bedrijven richten deze zich de laatste jaren steeds meer op gezondheid en daarom is de verkoop van tabak steeds meer gaan wringen. In de loop van 2019 moet de tabak zijn verdwenen uit alle filialen. 

Negatieve gevolgen van roken

Kruidvat en Trekpleister zijn de enige grote drogisterijen die nog tabak verkopen, maar daar gaat dus een einde aan komen. Volgens topman Gerard van Breen is er steeds meer aandacht voor de negatieve gevolgen die roken met zich meebrengt en hij vindt dat de bedrijven de verantwoordelijkheid hebben om bij te dragen aan een rookvrije toekomst. Deze beslissing gaat de winkels veel geld kosten, maar, zo zegt Van Breen in het NOS Radio 1 Journaal: “Wij vinden dat het niet anders kan.”

KWF kankerbestrijding

KWF kankerbestrijding is erg blij dat de drogisterijen tot deze beslissing zijn gekomen. Het KWF wijst Nederlanders er al jaren op hoe gevaarlijk roken voor de gezondheid is. Zo werkt het meerdere kankersoorten in de hand en veroorzaakt het 30 procent van alle sterfte ten gevolge van deze ziekte. Dat staat gelijk aan ongeveer 20.000 personen per jaar. Om dit in te dammen, is het onder andere belangrijk dat er op minder plekken tabak wordt verkocht.

Het Kruidvat en de Trekpleister geven hier gehoor aan en beginnen per direct met het weghalen van tabak uit hun 1373 winkels in Nederland en België. In 2018 moet één derde rookvrij zijn en in 2019 alle winkels.

Supermarkten

In Nederlandse supermarkten wordt nog wel rookwaar verkocht, maar vanaf 2020 mag dit niet meer uitgestald worden achter de toonbank. Sigaretten en dergelijken mogen dan niet meer zichtbaar zijn voor de klant. Andere verkooppunten krijgen tot 2022 de tijd om tabak voor het publiek te verbergen. Daarnaast moeten ook alle sigarettenautomaten per ingang van 2022 verdwenen zijn. Nu staan er nog 13.000 van dit soort machines in Nederland.

(Bron: NOS, KWF Kankerbestrijding, ANP, Algemeen Dagblad)

Geef een reactie

Reactie

    pk49 says:

    in een drogisterij horen geen sigaretten thuis. Heb dat altijd al belachelijk gevonden. En nee,ik rook niet,al enkele jaren niet.