sieraden

Pas op! Giftige metalen in sieraden

Ruim 20 procent van de sieraden uit het betaalbaardere segment voldoet niet aan de veiligheidseisen. Ze bevatten te veel zware metalen. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het is verboden om onveilige sieraden te verkopen.

Cadmium, nikkel en lood

De NVWA heeft 113 kettingen en oorbellen onderzocht op de aanwezigheid van cadmium en lood. Bij oorstekers heeft de autoriteit ook gekeken naar het nikkelgehalte. Wat blijkt? Van de 113 sieraden bevatten 24 exemplaren te veel cadmium, lood of nikkel. Bij 14 onderzochte sieraden is de concentratie van zware metalen zo hoog, dat de NVWA het afraadt ze te dragen. De sieraden komen uit goedkopere bijouteriewinkels, warenhuizen, kledingwinkels en drogisterijen.

Schadelijk voor de gezondheid

Zware metalen kunnen erg schadelijk zijn voor de gezondheid. Cadmium hoopt zich op in de organen. Als de concentratie te hoog wordt, kan het schade aan bijvoorbeeld de nieren toebrengen. Lood heeft een negatieve invloed op de vruchtbaarheid. Het dragen van sieraden met lood verhoogt de kans dat deze stof in de moedermelk terechtkomt. Blootstelling aan lood kan ernstige, onomkeerbare neurologische effecten hebben op gedrag en ontwikkeling. Ook nikkel kan schadelijk zijn. Als het metaal in contact komt met de huid kunnen huidklachten als eczeem ontstaan.

Lijst met sieraden

De NVWA heeft een lijst met de onderzochte sieraden opgesteld en deze van een veiligheidsoordeel voorzien. Heeft u nog vragen? Dan kan u contact opnemen met het Klantcontactcentrum van de NVWA op www.nvwa.nl of door te bellen naar 0900-0388.

(Bron: NOS, NVWA)

Geef een antwoord

Reactie

  1. oosterwijck says:

    Niet alleen sierraden zijn een bedreiging voor de gezondheid, door giftige stoffen. Ook parfums en andere smeerseltjes, bevatten veel giftige stoffen. Een vrouw die geen sierraden draagt en geen schoonheidsmiddelen en/of parfum gebruikt, leeft jaren langer en heeft minder kans op het krijgen van kanker. Dus, … geachte heren, als U een hekel aan uw schoonmoeder heeft, geef parfum en oorbellen voor Moederdag en met de Kerst. …

    Een Russisch grapje: Op de markt staat een koopman met een paddenstoelen kraam, met een groot bord: “Paddenstoelen uit Chernobel”. Een toerist verbaast zich over deze eerlijke mededeling en vraagt: “Met die mededeling, verkoopt U toch niets? “. De man lacht en zegt: “Over een uur ben ik uitverkocht, veel mannen kopen paddenstoelen voor hun schoonmoeder” .