plaagdierenbestrijder

Op zoek naar een plaagdierenbestrijder? Zo vindt u een betrouwbare partij

Een wespennest in huis? Of vermoedt u een muizenplaag in uw tuin? In zulke gevallen wilt u waarschijnlijk een plaagdierenbestrijder laten komen. Hoe vindt u een betrouwbaar bedrijf?

Schimmige praktijken

Net als bij slotenmakers en loodgieters, zijn er ook plaagdierbestrijders actief die niet zo integer zijn. In 2020 ontdekt het programma Opgelicht?! dat sommige wespenbestrijders enkel pur in het nest spuiten zonder de echte problemen te verhelpen. vervolgens moet er wel flink betaalt wordt voor deze ‘dienst’. In 2021 bericht consumentenprogramma Kassa ook over de soms schimmige praktijken van plaagdierenbestrijders.

Wat kunt u doen?

Dat u met dit soort bedrijven geen zaken wilt doen, mag duidelijk zijn. Om dit te voorkomen is goed vooronderzoek van belang, ook als het een acute situatie betreft. Zulk vooronderzoek hoeft helemaal niet lang te duren. Wat bijvoorbeeld al een heel goede eerste stap is, is uw plaatsnaam invullen in het zoekvenster op de site van Stichting KPMB. KPMB staat voor Keurmerk Plaagdier Management Bedrijven. Deze stichting bestaat sinds 2013 en is een initiatief van de plaagdierbestrijders zelf. Bedrijven die zich hierbij willen aansluiten, moeten voldoen aan een reeks eisen en kunnen dus niet zomaar lid worden. Ook kunt u kijken op de website van brancheorganisatie P.LAN. Hier kunnen bedrijven ook niet zomaar lid van worden zonder dat zij voldoen aan bepaalde eisen. Hun ledenlijst kunt u hier bekijken.

Als u op 1 van deze sites een bedrijf bij u in de buurt vindt, kunt u er vanuit gaan dat u niet met een malafide bestrijder te maken heeft.

plaagdieren
Lees ook: Hoe zit het? Mag u plaagdieren bestrijden met gif?

Meer tips

Niet alleen het zoeken op de website van deze stichting kan helpen. Ook de volgende tips kunnen uw zoektocht makkelijker maken:

  • Heeft iemand die u kent goede ervaringen met een plaagdierenbestrijder? Da na om welk bedrijf het gaat, want wellicht is dit ook voor u een goede optie;
  • Neem bij voorkeur geen contact op met bedrijven die bovenaan de zoekresultaten staan op Google. Dit zijn vaak geen lokale bedrijven, maar zogenoemde leadbedrijven die betalen om op deze posities te komen. Dit zijn een soort tussenpersonen die de klus vervolgens voorleggen aan een bestrijder in de buurt. Uiteraard kost het inschakelen van een tussenpersoon geld, dus de kans is groot dat u sowieso te veel betaalt als u via deze weg een bestrijder benadert. Veel bedrijven hebben een 085-nummer op hun site staan, dus dit kan een herkenningspunt zijn.
  • Vraag vooraf wat u moet betalen. Bij betrouwbare bedrijven kan men hier makkelijk antwoord op geven. Als u een vak of ontwijkend antwoord krijgt, weet u vaak al genoeg. Het kan overigens ook geen kwaad om de bestrijder bij aankomst nogmaals te vragen hoeveel u moet betalen.
  • Controleer de recensies en beoordelingen die u online kunt vinden. Het kan zijn dat het om neprecensies gaat, zeker als er enkel recensies terug te vinden zijn op de website van de bestrijder zelf. Zoeken naar recensies via zoekmachine Google werkt al beter.

(Bron: Opgelicht?!, Kassa, Consumentenbond, KAD, KPMB, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord