loodgieter

Loodgieter nodig? Pas op dat u niet te veel betaalt

Niet alleen slotenmakers, maar ook loodgieters blijken enorme bedragen te vragen voor klussen in huis. Dat is natuurlijk iets wat u wilt vermijden. Hoe zorgt u ervoor dat u een betrouwbare loodgieter vindt? 

Al jaren wordt er door allerlei organisaties, waaronder De Consumentenbond, gewaarschuwd voor de soms louche praktijken van slotenmakers. Wie meteen de eerste de beste belt die tevoorschijn komt na 1 zoekpoging, kan er niet altijd gerust op zijn dat er een eerlijk factuur zal volgen.

Leadbedrijven

Ook bij loodgieters lijkt dit zo te zijn. Met name de zogenoemde leadbedrijven zorgen ervoor dat de kosten flink kunnen oplopen. Leadbedrijven zijn als het ware tussenpersonen die een klus ‘verkopen’ aan een (lokaal) loodgietersbedrijf. Uiteraard worden hierbij bemiddelingskosten in rekening gebracht, waardoor de consument soms flink moet betalen, schrijft De Consumentenbond op de eigen site. Leadbedrijven hebben meestal een 085-nummer op hun site staan, dus hier kunt u ze aan herkennen.

Dat er leadbedrijven actief zijn is 1 ding, maar het wordt helemaal duur als er dan vervolgens een onbetrouwbare loodgieter bij u voor de deur staat.

klusjesman
Lees ook: Zo vindt u een betrouwbare klusjesman of schilder

Goede loodgieter vinden

Om te voorkomen dat u meer moet betalen dan nodig is, is het dus handig om te weten hoe u een goede loodgieter vindt. Dit kunt u doen door op de website van brancheverenging Techniek Nederland te zoeken naar geregistreerde bedrijven bij u in de buurt. De bedrijven die hier naar voren komen, hebben allemaal de benodigde kennis en apparatuur in huis. Uiteraard kan het zijn dat u het alsnog niet eens bent met hun prijzen, maar dan heeft u in elk geval wel de mogelijkheid om naar De Geschillencommissie te gaan om uw gelijk te halen. Hier is Techniek Nederland bij aangesloten.

Controleer klachten

Zoeken op de site van de brancheorganisatie is vermoedelijk de snelste manier om en betrouwbare partij te vinden. Gaat het om een klus die ook even kan wachten? Dan kan het online opzoeken van klachten ook raadzaam zijn. Is het een betrouwbare loodgieter, maar zijn er veel klachten over te vinden? Dan zoekt u wellicht liever nog even verder.

In 2019 doet De Consumentenbond onderzoek naar loodgieters- en ontstoppingsbedrijven. Destijds komen er vooral veel klachten binnen over de volgende bedrijven:

  • Ontstoppings-service24
  • H.Wander
  • Ontstoppings R-ss
  • O.24/7
  • Erkende-loodgieter
  • De-Jong-Ontstopping

In januari 2022 voegt de bond 24/7 service-loodgieter toe aan dit lijstje, want hier wordt ook veel over geklaagd.

Wat is te veel?

Een goede loodgieter vinden lukt vermoedelijk wel met bovenstaande tips, maar hoe weet u of u de klus laat klaren voor een goede prijs? Dat is best lastig te achterhalen, omdat alle loodgieters hun eigen tarieven mogen bepalen. En die tarieven variëren nogal. In 2019 toont De Consumentenbond aan dat voor dezelfde klus tussen de 73 en 185 euro moet worden betaald. Bovendien kampen veel bedrijven momenteel met personeelstekorten, wat ook invloed heeft op de prijs. Van tevoren vragen hoeveel u ongeveer kwijt bent is daarom waarschijnlijk de beste manier om verrassingen op dit vlak te voorkomen.

(Bron: De geschillencommissie, RTL Nieuws, De Consumentenbond, Radar, Techniek Nederland, archief)

Geef een antwoord

Reactie

  1. denktenk says:

    Lekkage? Deur in het slot gevallen? Verstopt riool? Allemaal situaties waarin u snel, en voor een redelijke prijs, geholpen wilt worden. Wacht niet tot het probleem zich onverwacht voordoet, maar bereidt je voor; maak op korte termijn – onder meer met de tips hierboven- in alle rust een lijstje met betrouwbare leveranciers in de buurt. Verder kom je met een beetje speurwerk in de buurt een heel eind. Hang het lijstje met bedrijven in de meterkast en zet ze in uw computer en/of smartphone.