Miljoenenfraude met medicijnen bij apotheken ontdekt

De Inspectie SZW is een miljoenenfraude met medicijnen op het spoor. Het vermoeden is dat een grote apothekersorganisatie dure medicijnen bij de zorgverzekeraars in rekening bracht, terwijl aan de patiënten goedkope medicijnen werden verstrekt.

Declaratiefraude

Maandag en dinsdag zijn in 10 panden in het land doorzoekingen gedaan wegens declaratiefraude door een apothekersorganisatie. De vermoedelijke fraude loopt in de miljoenen, meldt het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie vandaag. Bij de apothekersorganisatie zijn tientallen apotheken aangesloten.

Verdachten

Deze apothekersorganisatie, het bedrijf dat de administratie en facturatie van de medicijnen verzorgt en de twee bestuurders van die bedrijven worden als verdachten beschouwd. Zij worden verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen. Bij de doorzoekingen is onder meer administratie in beslag genomen. Ook is beslag gelegd op bankrekeningen en onroerend goed van de apothekersorganisatie.

Individuele apotheken niet op de hoogte

Er zijn volgens het OM geen aanwijzingen dat individuele apothekers of apotheken op de hoogte waren van de fraude. Die is vermoedelijk op het hoofdkantoor van de organisatie gepleegd. De zaak kwam eind vorig jaar aan het rollen. Een zorgverzekeraar deed toen aangifte van declaratiefraude bij de Inspectie SZW.

(Bron: ANP)

Geef een antwoord

Reactie

    oosterwijck says:

    Ik heb een andere fraude ervaren met medicijnen. En wel het volgende: … Voor OCPD werd mij Pulmicort voorgeschreven, waarvoor ik €60 moest neertellen bij de apotheek. Tijdens een verblijf in Belgie (ik was mijn Pulmicort vergeten) kocht ik daar hetzelfde medicijn voor €15. Ik heb alle instanties benaderd, waaronder: mijn verzekering, de toezichthouder, twee politieke partijen, de Tweede kamer en alle media die ik maar kon bedenken. Niemand reageerde. Ik had 6 verpakkingen per jaar nodig, die ik voortaan in Belgie kocht, waarmee ik €270 bespaarde, dus kwam niet meer bij een apotheek in Nederland. Totdat ik voor een kleinigheid bij een Nederlandse apotheek binnenliep en informeerde naar de prijs van Pulmicort? €30 was het antwoord, inmiddels was de prijs gehalveerd, maar nog steeds dubbel zo duur als in Belgie. Dit prijsverschil (woekerprijzen) is ook fraude met medicijnen, alleen nu gepleegd door de farmacie producenten en de zorgverzekeraars in vereniging. De overheid wordt ook beter van deze fraude, door meer BTW en meer inkomstenbelasting. Duik hier maar eens in geachte media. Breng deze fraude met woekerprijzen van medicijnen ook maar eens in de openbaarheid.