Recordaantal Nederlanders wisselt van energieleverancier

In Nederland zijn nog nooit zoveel consumenten overgestapt van energieleverancier als in het afgelopen jaar, zo blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Overstappen

Tussen juli 2015 en juli 2016 stapte 17 procent van de energieconsumenten over. Consumenten die al eens zijn overgestapt, doen dit ook vaker, aldus de toezichthouder. Ongeveer 64 procent van deze groep is 2 keer of vaker overgestapt.

Concurrentie

Doordat zoveel consumenten overstappen dwingen ze de energiebedrijven om met elkaar te concurreren, wat weer leidt tot betere dienstverlening en lagere prijzen. ACM heeft berekend dat Nederlandse consumenten tot ruim 300 euro per jaar op hun energiejaarrekening kunnen besparen. De hoogte van die besparing verschilt uiteraard per looptijd van het contract. Consumenten die nog nooit zijn overgestapt, kunnen het meeste besparen door dat alsnog te doen.

Competatieve markt

Uit onderzoek blijkt volgens de ACM ook dat Nederland voor zowel elektriciteit als gas een van de meest competitieve markten in Europa heeft: “In Nederland stappen relatief veel consumenten over van energieleverancier. Zij kunnen daarbij kiezen uit een relatief groot aantal leveranciers en kunnen gemakkelijk prijzen vergelijken,” aldus de ACM.

Gemiddelde kosten

Een gemiddeld Nederlands huishouden betaalde op 1 juli 2016 1550 euro per jaar voor elektriciteit en gas. Op 1 juli vorig jaar was dat 1699 euro. De rekening bestaat voor 38,5 procent uit leveringskosten, voor 41 procent uit belastingen en de rest betreft netwerkkosten en de meterhuur.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    ACM klets uit hun nek. …. Drie kwart (3/4) van de energierekening bestaat uit vaste kosten, zoals: belasting, net werkkosten en meterhuur. Daar gaat geen cent vanaf, bij overstappen. Blijft over éénvierde (1/4) waar korting op berekend wordt. Dat is een korting van enkele tientjes per jaar, voor een gemiddeld gezin. Ik ben nog nooit overgestapt. Toen ik nog een gezin in huis had, bespaarden we door alle kinderen erop te wijzen dat lang onder de douche echt niet kon. Verlichting uitdoen in ongebruikte ruimten. Buitendeuren zo kort mogelijk openhouden. En ik gebruikte overal spaarlampen en een energiezuinige koeler/vriezer. Daar bespaard een gezin echt energie mee. Niet met dat overstapcircus. Dat wordt alleen maar in stand gehouden voor werkgelegenheid, van extra energiebedrijfjes, reclamejongens en z.g. deskundigen. Die net zoals nu uit hun nek kletsen over het voordeel.