opgelichte en mishandelde ouderen

Meldpunt: Opgelichte ouderen zijn duizenden euro’s kwijt, politie doet niks

Jaarlijks worden circa 200.000 ouderen slachtoffer van mishandeling en een aanzienlijk deel daarvan wordt financieel mishandeld. Maar wie hiervan aangifte doet krijgt vaak nul op rekest bij het politiebureau. Daar moet verandering in komen, stellen advocaten en de VVD. 

Spaarrekening leeggeroofd

Als de echtgenoot van Eugenie Zorbag (88) overlijdt, gaat ze zelf haar administratie doen. Maar als ze daarvoor te oud wordt draagt zij die taak over aan haar zoon. Na verloop van tijd ontdekt haar kleindochter dat betalingen niet worden gedaan, dat schulden oplopen en dat haar spaarrekening elke maand wordt leeggeroofd. De schade loopt op tot 87.000 euro. De familie verzamelt bewijzen, bundelt die tot een kant-en-klaar dossier en doet aangifte. Maar politie en justitie doen er niets mee, want stellen ze: “er is geen sprake van een strafrechtelijk delict”.

Financieel uitgekleed

Arend Smit (80) en zijn vrouw Dieke (77) worden financieel compleet uitgekleed. Eerst door Engelstalige mannen die zich voordoen als beleggingsadviseurs. Vervolgens door figuren die claimen de verloren beleggingspremies terug te kunnen halen. Het echtpaar verliest uiteindelijk 85.000 euro. Arend en Dieke mogen niet eens aangifte komen doen bij de politie.

Met de vergrijzing wordt de noodzaak van vervolging van deze vorm van criminaliteit alleen maar urgenter. Dat stellen diverse advocaten, onder wie advocaat Marius Hupkes, die vrijdag 14 februari 2020 te gast is bij Meldpunt. Tweede Kamerlid Jeroen van Wijngaarden (VVD) is ook te gast. Hij vindt dat bij ouderenoplichting altijd aangifte gedaan moet kunnen worden en dat justitie hier serieus naar moet kijken.

Bankgarantie

Verder in Meldpunt: een prachtige bank van het bedrijf VidaXL blijkt een ondeugdelijk product. De constructie is zo slecht, dat een gast van de eigenaresse Alie Weenink er doorheen zakt. Hoewel mevrouw Weenink garantie op de bank heeft wil VidaXL het product niet terugnemen. MAX Ombudsman Jeanine Janssen springt in de bres voor mevrouw Weenink en gaat langs bij het bedrijf.

Meldpunt is te zien op vrijdag  14 februari 2020 om 19.20 uur op NPO 2.

Geef een reactie

Reacties (5)

    oosterwijck says:

    Natuurlijk doet de politie niks. Er is alleen sprake van strafrechtelijke vervolging als ze zonder inspanning geldboetes kunnen uitschrijven. Desnoods voor 4 km te snel rijden. Er is verder geen personeel beschikbaar voor intelligentere zaken die tijd en geld kosten. De gemiddelde politieman kan nog net zijn eigen naam schrijven. Van computers hebben ze al helemaal geen verstand. Er wordt heel soms actie ondernomen tegen oplichters (door een speciaal team, die advies krijgen van scholieren met een taakstraf) als er een camera in de buurt is. De vele politieseries op de TV zijn om de indruk te wekken, dat ze nog iets doen aan criminaliteit. Maar alles wat ik zeg is reeds geschiedenis, dit speelt zich al 50 jaar af. Er zijn al voorbeelden dat een zware misdadiger naar buiten wandelt uit een EBI (Extra beveiligde inrichting) en op de loop gaat tot in Iran aan toe, zonder dat hij ergens wordt waargenomen. Wat verwacht je nog van die instelling.

      B.Harmsen says:

      Ik heb voor het laats een verkeersboete gehad in 1961 toen ik met mijn fiets niet volgens de regels de weg overstak en natuurlijk terecht en sindsdien hou ik mij aan de regels en heb verder nooit meer een boete gehad.

      Niemand krijgt voor 4 km te hard rijden een boete er kan wel 4 km overblijven na correctie maar dan reed de persoon meer dan 4 km te hard dan was toegestaan.

      Het is zielig dat Arend Smit (80) en zijn vrouw Dieke (77) financieel compleet werden uitgekleed maar ondanks dat ze gewaarschuwd zijn door de bank gingen ze toch verder en kun je af vragen waarom zo eigenwijs.

    oosterwijck says:

    En wat extra triest is: Dat die onderbetaalde, onder gekwalificeerde en onderbezette politie, die uitgebuit en bedrogen worden door de regering, die regering trouw blijft. En boetes blijft incasseren om de schatkist te spekken, en zich tegen de bevolking keert. In plaats van eisen te stellen aan kwaliteitsverbetering en serviceverbetering, laten ze de bevolking in de kou staan. Een hele nare constatering is, dat boeven ongestraft hun gang kunnen gaan en de slachtoffers heengezonden worden met ontkenning en afwijzing. In het Max programma werd weer even duidelijk, dat een dief van ruim €80.000 ongestraft zijn gang kan gaan. En op hetzelfde moment, spreek ik mijn buurman, die een boete ontving voor 4 km/uur te hard rijden (op een 4-baans weg) waarmee hij niemand kwaad doet.

      B.Harmsen says:

      En op hetzelfde moment, spreek ik mijn buurman, die een boete ontving voor 4 km/uur te hard rijden (op een 4-baans weg) waarmee hij niemand kwaad doet.

      Hij houdt zich niet aan de snelheid limiet en krijgt dus terecht een bekeuring en zoals u kunt lezen hier onder reed hij meer dan 4 km te hard.

      Bij snelheid minder dan 100 km/u

      Een automobilist rijdt volgens de meetapparatuur op een 80-km weg 87 km/u. De politie trekt hiervan 3 km. meetcorrectie af. De automobilist krijgt een bekeuring voor 4 km/u te hard rijden. Had de automobilist 1 km/u minder hard gereden? Dan kreeg hij geen bekeuring vanwege die ondergrens.

      Snelheid vanaf 100 km/u

      Bij een andere automobilist die op een 120-km weg rijdt, meet de apparatuur 128 km/u. De politie corrigeert de snelheidsmeting met 4 km (3% van 128). De automobilist wordt bekeurd voor 4 km te hard rijden.

      Snelheid bij 130 km/u limiet

      Een automobilist rijdt op een 130-km weg 136 km/u volgens de meetapparatuur. De politie trekt hiervan 5 km meetcorrectie af (3% van 136). Deze automobilist krijgt een bekeuring voor 1 km/u te hard rijden.

    MariekeV says:

    Pijnlijk om te lezen. Je vraagt je wel af hoe deze mensen aan deze adviseurs komen, en waarom ze dit niet zelf goed uitzoeken, desnoods door een second opinion te vragen aan een lokale adviseur of adviseur van de bank.