Duur 02:29
Gepubliceerd op 15 december 2016

Veilig financieel ouder worden

Jaarlijks zijn veel ouderen het slachtoffer van financieel misbruik. Om (kwetsbare) ouderen hier beter tegen te beschermen, start staatssecretaris Van Rijn op 15 december 2016 een landelijke campagne. Van Rijn slaat de handen ineen met banken om ouderen beter te beschermen tegen financieel misbruik. Banken onderzoeken hoe zij een bijdrage kunnen leveren aan het voorkomen van financieel misbruik.

Veilig Thuis

Met de campagne wil Van Rijn bewustwording en kennis vergroten over financieel misbruik en omstanders stimuleren hierover in gesprek te gaan met ouderen of hulp en advies te vragen bij Veilig Thuis. Ouderen kunnen namelijk op allerlei manieren slachtoffer worden van financieel misbruik. Bijvoorbeeld als een bekende een paar boodschappen doet voor zichzelf met de pinpas van de buurvrouw voor wie hij zorgt. Of een familielid die een oudere bezoekt en geld uit de portemonnee haalt op een onbewaakt ogenblik. Of zelfs iemand die druk uitoefent op een oudere om in het testament opgenomen te worden. De campagne is bedoeld om financieel misbruik van ouderen uit de taboesfeer te krijgen. Zodat het beter kan worden voorkomen of het zo snel mogelijk te herkennen en te stoppen.

Schaamte en aarzeling

Staatssecretaris Van Rijn: “Het gebeurt vaak dat ouderen slachtoffer worden van financieel misbruik in situaties waarin ze juist veel vertrouwen hebben in mensen die later de dader blijken te zijn. Daarom zien we veel schaamte en aarzeling bij ouderen om er melding van te maken. Ouderen zelf, familie, bankmedewerkers, zorgverleners, notarissen, omwonenden: samen moeten we om ouderen heen staan en hen beschermen. En weten wat we kunnen of moeten doen als we iets vermoeden. Als je een situatie niet vertrouwt, kun je zelf het gesprek aangaan of bijvoorbeeld Veilig Thuis bellen voor hulp of advies.”

Samenwerking met banken

Van Rijn en de Nederlandse Vereniging van Banken hebben begin december 2016 afgesproken om gezamenlijk op te trekken in de aanpak van financieel misbruik van ouderen. Vanuit hun maatschappelijke verantwoordelijkheid gaan banken gezamenlijk onderzoeken hoe zij een bijdrage kunnen leveren aan het voorkomen van financieel misbruik.
Directievoorzitter Leo Peeters Weem van Rabobank Rotterdam: “Wij hebben bijvoorbeeld speciale seniorenadviseurs in dienst die ouderen thuis helpen bij hun bankzaken, maar vandaag de dag ook vooral online en telefonisch bijstaan. Zij geven bijvoorbeeld preventieve tips, zoals het aanpassen van paslimieten of het openen van een zakgeldrekening. Wij komen helaas ook wel eens financieel misbruik tegen.” Banken onderstrepen het belang van de nieuwe campagne en zien er naar uit om samen met de staatssecretaris te onderzoeken hoe zij gezamenlijk nog meer kunnen doen.

Hallo Nederland besteedt op donderdag 15 december 2016 om 18.30 uur op NPO 2 aandacht aan dit onderwerp.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Weet je wat financieel misbruik is? … Dat Staatssecretaris van Rijn de ouderen in Nederland uitbuit, door ze alle noodzakelijke voorzieningen af te pakken. Zo hadden wij ouderen veel vertrouwen in Staatssecretaris van Rijn, en die bleek later de dader te zijn.

Bekijk ook

Meer