ABP pensioen

In Meldpunt: ABP haalt na fout miljoenen aan pensioengeld terug

Pensioenfonds ABP haalt na een fout circa 3 miljoen euro aan ten onrechte uitgekeerd pensioen terug bij 700 gepensioneerden. Zij hebben de afgelopen 4 jaar van ABP een partnertoeslag ontvangen, terwijl zij daar geen recht op hebben. De gepensioneerden weten dit niet en worden hierdoor flink gedupeerd. Zij hebben hun pensioen al uitgegeven en moeten nu van een verlaagd pensioen duizenden euro’s terugbetalen. MAX Ombudsman haalt verhaal bij ABP in Meldpunt.

Overvallen

20 gepensioneerde stellen die deze maand direct moesten inleveren meldden zich bij MAX Ombudsman Rogier de Haan. De stellen voelen zich overvallen. De MAX Ombudsman besloot daarom zelf ook met een ‘overval’ verhaal te halen bij ABP en haar uitvoeringsorganisatie APG in Heerlen. In de studio reageert Pieter Omtzigt, Tweede Kamerlid CDA.

Verder in Meldpunt

Briefbezorging van PostNL is nog steeds onder de maat. Dat blijkt uit een steekproef van Meldpunt. Van de duizend brieven die werden verstuurd, werd de volgende dag niet de wettelijke 95 procent maar slechts 88 procent bezorgd. 8 procent van de brieven volgt in de dagen erna. Opvallend is ook dat 4 procent van de deelnemers aan het onderzoek de post nooit heeft gekregen. In de studio reageren Mahir Alkaya (Tweede Kamerlid SP) en Ger Deleij (Vakbond FNV).

Meldpunt is te zien op vrijdag 1 maart 2019 om 19.10 uur bij MAX op NPO 2. Wilt u meepraten over het programma of wilt u een klacht melden, dat kan op de website van Meldpunt.

Geef een antwoord

Reacties (9)

  meester says:

  Ik ben blij verrast met het artikel over ABP haalt na fout miljoenen terug. Terugvordering over februari is al gestart zonder overleg. We ontvingen eden brief met 4 x sorry voor de gemaakte fout. Ik moet ruim € 8.400 terugbetalen en wordt nu € 310 p/m gekort. Succes gewenst en wil graag meebetalen in een collectief van gedupeerden aan eventuele rechtskosten.
  Meester

  Jos R says:

  Ik heb met belangstelling de uitzending over de perikelen rond de ABP – SVB pensioen verlaging gevolgd.
  Ik kreeg ook ‘n brief van het ABP begin februari, maar ik kreeg juist aan het eind van de maand, met terugwerkende kracht, duizenden euro’s eenmalig extra, omdat er jaren te weinig betaald werd aan mij. Ik heb telefonisch contact gezocht: het bleek te kloppen. Er zijn dus twee kampen: zij die jarenlang te veel hebben ontvangen en zij die jarenlang te weinig hebben ontvangen. Totdat mijn partner ook AOW -gerechtigd wordt, blijf ik voorlopig ‘n maandelijkse verhoging ontvangen. Ik vind het relevant om dit tegengeluid te laten klinken hier.

  Leoni says:

  Ook wij hebben een brief ontvangen van het ABP en moeten €7500 terugbetalen.
  We hebben een bezwaarschrift ingediend en moeten verder afwachten wat de ombudsman en de politiek kunnen betekenen voor ons.

  GvAsseldonk says:

  Mij en mijn vrouw is precies het tegenovergestelde overkomen.
  ABP gaf via een brief toe dat we over 4 jaar te weinig pensioen ontvangen hadden en we hebben er in februari 2019 een terugbetaling over ontvangen.
  Een leuk spaarcentje, waar ik overigens ook nog wel rente over ga eisen, maar naar aanleiding van uw uitzending begin ik te twijfelen over de waarheidsgetrouwheid van dit bericht en de terugbetaling, die wel op onze rekening staat.
  Wat is nu wijsheid. Mag ik van dit leuke bedrag gaan genieten of moet ik er rekening mee houden dat het ABP ook bij ons een fout gemaakt heeft en het bedrag weer terug gaat vorderen… ?

  Guno says:

  Geachte omroep max ,ik heb de uitzending gezien op tv.
  Bij ons wordt al sinds december geld ongevraagd ingehouden en wel 690 euro bruto plus de toeslag dit is voor ons een behoorlijke nekslag ik kom nu niet rond in de maand .
  Wij kregen de brief rond de sint leuk kadootje en met kerst zaten we triest onder de boom geen kadootjes dit jaar voor de kleinkinderen want geld werd direct ingenomen dit was een behoorlijke hap uit ons maandelijkse inkomen.
  Heb nu al een achterstand hoe loop ik deze in zonder overleg pats gekort zo onbeschoft .
  Ik mag aannemen volgens de toezegging van zegsman ABP dat ik deze maanden ook terug krijg .
  Er is als eens een arrest geweest in een soort gelijk geval deze is uitgesproken in 2015 wel bij een ander pensioenfonds.
  Het zou ook in ons geval een gelijk situatie kunnen zijn.
  Dat geklets over gemeenschapsgeld daar was bij de greep uit de pot door de overheid ook geen spraken van dit is ook nooit terug gekomen dan de 4 miljoen van een paar jaar geleden dit is ook voor lief genomen door dat ze fout zaten.
  Ik ben 74 gelukkig nog vitaal voor mijn leeftijd moet ik nu door toedoen van het
  ABP achter de geraniums gaan zitten .
  Maar afwachten of ik mijn geld dat ieder maand wordt afgenomen is verrekend ik überhaupt nog iets kan .
  Zo ga je niet met mensen om .
  Ik heb voor dit land mijn nek meer dan 40 jaar uitgestoken en met hand en tand verdedigd is dit mijn beloning .
  Fouten van een ander oplossen met mijn eigen zuur verdiende geld .
  Ik hoop dat jullie iets voor ons doen desnoods de rechter mijn zege heb je en ik hoop van vele .
  Laat ons niet redeloos achter aub .
  Ik weet nu al niet hoe ik het moet . Mvriendelijke groet en hopend op een reactie .

   B.Harmsen says:

   Beste Guno dat u 74 jaar bent is niet relevant, u heeft dus jaren veel te veel pensioen ontvangen en het is heel terecht dat u dit terug moet betalen. Iedereen weet als hij met pensioen gaat wel plm. waar hij recht op heeft en dat het niet is opgevallen (net zoals de overige personen) vind ik persoonlijk grote onzin en denk eerder dat u samen met u echtgenoot heeft zitten lachen dat het ABP u zo rijkelijk beloonde na meer dan 40 jaar arbeid.

   Dat MAX niet de moeite nam om tijdens de uitzending te vermelden dat er ook vele mensen er echter op vooruit gingen, maar ja dat paste zeker niet in het aard van het onderwerp.

  amicum says:

  Over het probleem van de terugvordering van teveel uitgekeerde pensioenen is door MAX al eerder aandacht besteed.

  In MAX magazine van 28 februari 2016 wijst de MAX ombudsman er op, dat als “het pensioenfonds een fout maakt… er de volgende algemene juridische regel geldt, dat alles wat het pensioenfonds u heeft betaald mag je houden. Onverschillig of dat achteraf te veel blijkt te zijn of niet. Wél heeft het pensioenfonds het recht om de gemaakte fout voor de toekomst te herstellen.

  De uitspraak van de rechter van Amsterdam van 12 mei 2014 is op dit punt ondubbelzinnig:
  Vrouw ontvangt jarenlang te veel pensioen. Kantonrechter overweegt dat het Pensioenfonds deze fout voor de toekomst mag herstellen. Op vordering van mevrouw wordt wel een verklaring voor recht gegeven dat het Pensioenfonds het teveel betaalde ouderdomspensioen over het verleden (ca. 5 jaar) niet mag terugvorderen. Voor die beslissing is doorslaggevend dat ouderdomspensioen in beginsel bedoeld is om te voorzien in het maandelijks levensonderhoud, zodat iemand, net als bij alimentatie, zijn levensstandaard daarop mag afstemmen. Ook is van belang dat mevrouw als leek op pensioengebied niet wist dat er een fout was gemaakt.

  In de genoemde MAX Magazine wordt, in navolging van de uitspraak van de Amsterdamse rechter, terecht geconcludeerd dat:
  Alles wat u teveel heeft ontvangen is van u. Immers op basis van de hoogte van uw (pensioen)inkomen maakt u dag in dag uit allerlei financiële beslissingen. Veel kleine beslissingen, zoals het doen van de boodschappen, maar soms ook grote, zoals het kopen van een huis. Het is dan ook cruciaal dat u erop kunt vertrouwen dat uw inkomen ook écht uw inkomen is.

  De vrouw die in de MAX Magazine als voorbeeld werd genoemd heeft na een juridische procedure haar – door het pensioenfonds teruggevorderde – pensioen terugontvangen.
  Ook bij mij is door het ABP, na een fout van het ABP zelf, pensioen teruggevorderd. Mijn beroepsprocedure tegen de terugvordering, loopt nog.

  Dus mensen ga in beroep. Het is niet uitgesloten dat je op grond van de genoemde rechterlijke uitspraak alsnog je teruggevorderde pensioen terug krijgt.

  Frits S.

  Leeuwarden says:

  Cadeautje van het ABP krijgen is heel wat verdraagzamer dan uitgegeven bedrag terugbetalen. In mijn geval jaarlijks netto 11%. Welke gepensioneerde houdt, na 5 jaar, rekening met een dergelijk onvoldoende administratie binnen het ABP? Hun veelvuldig verplichte ‘welgemeende excuses’ lossen mijn financiële oorzaken niet op.
  Kort de ABP-werknemers in Heerlen een week voor hun salaris dat ze 3 jaar lang 11% worden gekort. En de verantwoordelijken minimaal 2x 11%. Dát wordt feest!!! Dat wordt leegloop!!!

   Willie Wie says:

   het is natuurlijk wel zo dat er niet geïndexeerd kan worden doordat niemand iets terug wil betalen van wat onterecht is uitgekeerd. en daardoor anderen weer aan de grond komen te zitten terwijl ze eigenlijk recht hebben op indexaties. door de vele al gemaakte fouten bij bijv. ABP en het leegstelen van de pot zouden de jarenlange indexaties toch ook op de een of andere manier af te dwingen moeten zijn? het is toch te gek voor woorden dat de andere pensioenspaarders er allemaal voor op moeten draaien? hoe kun je nu niet weten dat je teveel krijgt als dat gewoon via internet te controleren is? je moet dat toch ook voor je belastingaanslag weten? je bent toch zèlf verantwoordelijk voor je belastingaangiftes? je weet toch dat je ineens (veel) meer geld binnen krijgt? dan ook nog de belasting terugvragen? je kunt toch middelen? hoever wil je andere gepensioneerden in de shit helpen terwijl je zelf onterecht jaren rijkelijk hebt geleefd? ONbegrijpelijk: ieder voor zich……………. dit is net zo goed graaien (of zelfs stelen) uit de pot! ’n terugbetalingsregeling zou recht doen aan de anderen en sociaal zijn, maar wìe komt er op voor die onbenoemde anderen?