graan

Hoe zit het? Komt er echt zoveel graan uit Oekraïne?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: Komt er echt zoveel graan uit Oekraïne?

Komt er echt zoveel graan binnen?

De oorlog tussen Oekraïne en Rusland raakt ook de internationale handel. Zo wordt er gezegd dat brood veel duurder wordt in ons land, omdat Oekraïne een grote graanproducent is. In totaal zijn Oekraïne en Rusland samen goed voor zo’n 30 procent van de wereldwijde graanexport en daardoor wordt Oekraïne ook wel ‘de graanschuur van Europa’ genoemd Hoeveel van dit graan komt er uiteindelijk daadwerkelijk in Nederland terecht?

Import uit Oekraïne

Wie de cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) erbij pakt, ziet dat er jaarlijks voor zo’n 2 miljard euro wordt geïmporteerd uit Oekraïne. Dat lijkt enorm veel, maar met een land als Duitsland – een van Nederlands belangrijkste handelspartners – gaat het om bijna 80 miljard. Als we kijken naar wat Nederland uit Oekraïne haalt, dan is dat inderdaad veel graan, maar niet het soort waar wij bijvoorbeeld een brood van bakken of door de yoghurt roeren. Het gaat hier vooral om maïs, dat wordt gebruikt als veevoer.

Oekraïne
Lees ook: Wilt u Oekraïne helpen? Dit kunt u doen

Geen zorgen

Zachte tarwe, het soort waar brood van gemaakt kan worden, halen we als Nederland dus niet uit de graanschuur van Europa. Dat komt vooral via Frankrijk en Duitsland op de Nederlandse markt terecht. Ook Belgisch en Nederlands tarwe wordt gebruikt. “In een extreem geval, maar dat is niet van toepassing aangezien we geen leveranciers in de getroffen regio hebben, kunnen we uitwijken naar andere regio’s zoals de Baltische staten, Polen, de Verenigde Staten en zelfs verder”, zegt Kristof Dossche van maalderij Dossche Mills tegenover vakblad Bakkerswereld. Dossche Mills is samen met Royal Koopmans de grootse producent van meel en bloem in ons land. Laatstgenoemde partij verwerkt vooral Nederlands graan.

Internationaal effect

Feitelijk gezien is er in Nederland dus geen reden tot zorgen, want ons geliefde brood wordt niet gemaakt van Oekraïens graan. Toch is er wel een grote ‘maar’. De oorlog in Oekraïne heeft immers wel effect op de internationale tarwemarkt, omdat Rusland en Oekraïne samen dus wel enorm vele graan exporteren naar andere landen. Als die landen geen graan meer krijgen via de vertrouwde wegen, moeten zij het natuurlijk ook ergens anders gaan zoeken. Dat kan de prijs natuurlijk opdrijven en daar kunnen wij in Nederland wel iets van merken. Ook vlees wordt mogelijk duurder, omdat een graansoort als maïs dus ook als veevoer wordt gebruikt.

Landen die veel van hun graan uit Oekraïne halen zijn bijvoorbeeld China, Turkije, Spanje en Indonesië. Er zijn uiteraard wel heel veel verschillende soorten graan, dus het is niet met zekerheid te zeggen dat al deze landen dezelfde graansoorten importeren en het is ook niet zeker of al dit graan ook bedoeld is voor consumptie.

(Bron: RVO, WUR, International Trade Centre, RTL Nieuws, Bakkerswereld)

Geef een reactie