Oekraïne

Wilt u Oekraïne helpen? Dit kunt u doen

Door de oorlog in Oekraïne is het leven in dit land en de grensstreken van de één op andere dag volledig veranderd. Wilt u de Oekraïners helpen, maar weet u niet zo goed hoe? Wij hebben wat opties op een rij gezet.

Dit kunt u doen voor Oekraïne

Er zijn de afgelopen dagen ontzettend veel hulpacties opgestart. Van kleine, particuliere initiatieven, tot zeer grootschalige hulpverlening van wereldwijd opererende organisaties. De meest efficiënte manier om de mensen in Oekraïne te helpen is volgens Theo Schuyt, Hoogleraar filantropie van de Vrije Universiteit Amsterdam, hulporganisatie steunen die al een tijd actief zijn in Oekraïne. “Maak geld over naar organisaties die al geworteld zijn in het land. Of zoek uit welke bestaande organisaties in Nederland er banden hebben met Oekraïense organisaties”, aldus Schuyt tegenover RTL Nieuws. Zelf spullen proberen toe te sturen is door logistieke beperkingen niet aan te raden en om die reden is het steunen van kleinere initiatieven die spullen naar Oekraïne willen brengen ook niet de meest effectieve optie.

MAX Maakt Mogelijk

MAX Maakt Mogelijk helpt de ouderen in Oekraïne. De medewerkers van de stichting staan klaar om ouderen in het land, en het aangrenzende Moldavië, te voorzien in hun eerste levensbehoefte. Op de site van MAX Maakt Mogelijk kunt u doneren voor dit project.

Hulpactie Rode Kruis

Een actie waar de mensen in Oekraïne vermoedelijk wel maximaal profijt van hebben, is die van het Rode Kruis. Deze organisatie is al jaren actief in het land en heeft nu giro 5125 in het leven geroepen. Met het geld dat wordt ingezameld wordt (medische) noodhulp verleend, maar er wordt bijvoorbeeld ook geholpen bij het maken van een kapotte drinkwatervoorziening in Oost-Oekraïne. Online doneren is ook een optie.

Stichting Vluchteling

Ook Stichting Vluchteling heeft een grootschalige hulpactie opgezet voor Oekraïne. Deze stichting verleent noodhulp aan mensen die op de vlucht zijn geslagen. Denk daarbij aan het verstrekken van medicijnen, voedsel, water en onderdak. U kunt geld overmaken naar het bijbehorende gironummer 999. Doneren kan ook online.

Vluchtelingen werk

Vluchtelingenwerk helpt de vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Ze begeleiden de vluchtelingen, zoeken mee naar onderdak en helpen hen wegwijs te maken in Nederland. Heeft u een logeerplek vrij? Dan kunt u zich melden via de website van Vluchtelingenwerk. U kunt de organisatie ook steunen via een (eenmalige) donatie.

VN-vluchtelingenorganisatie

De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, UNHCR, steunt de mensen in Oekraïne ook waar dit kan. Dit internationale samenwerkingsverband is een grote hulpactie gestart waar ook Nederlanders geld aan kunnen doneren. Met dit geld wordt gezorgd voor noodopvang, medische hulp en eerste levensbehoeftes zoals eten en drinken. Doneren kan via de website.

Help de kinderen in Oekraïne

UNICEF, een organisatie binnen de Verenigde Naties die zich inzet voor het welzijn van kinderen, zet zich ook in voor Oekraïne. Het doel is om kinderen te voorzien van noodhulp, maar er wordt ook ingezet op het verlenen psychologische hulp en noodonderwijs. Doneren kan via de site.

Giro 555

Als er zich ergens op de wereld een ramp voltrekt wordt giro 555 vaak geopend. Dat is nu ook het geval. Giro 555 is een samenwerkingsverband tussen CARE Nederland, Cordaid, ICCO & Kerk in Actie, Oxfam Novib, Nederlandse Rode Kruis, Plan International Nederland, Save the Children, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, UNICEF Nederland en World Vision. Samen zetten zij zich in om het ingezamelde geld op de plekken te krijgen waar dit het hardst nodig is. Aldaar leveren de organisaties of hun Oekraïense partners noodhulp in de vorm van eten en medicatie, maar er is ook psychosociale begeleiding.

Dieren uit Oekraïne

Niet alleen de mensen uit en in Oekraïne kunnen uw hulp gebruiken, ook de dieren hebben steun nodig. Zo kunt u bijvoorbeeld geld doneren aan de internationale dierenorganisatie IFAW.

(Bron: RTL, websites genoemde hulporganisaties)

(Beeld: ANP)

Geef een antwoord