Blokker

Familie Blokker zet nu ook Blokker zelf in de etalage

Na 122 jaar gaat het familiebedrijf Blokker in de verkoop. De afgelopen jaren is al flink de bezem door het verlieslijdende concern gehaald, maar de beslissing om overige ketens als Leen Bakker af te stoten en zich alleen te richten op de Blokker-keten zelf hebben niet genoeg resultaat opgeleverd.

Vergaande hervormingen

De familie Blokker zet nu ook een meerderheidsbelang van de Blokker-keten zelf in de etalage. Volgens een woordvoerder van Blokker zijn er momenteel verkennende gesprekken gaande. Namen van geïnteresseerde partijen zijn nog niet naar buiten gebracht. Onder druk van concurrentie van webwinkels en de opkomst van budgetketens als Action zijn er de laatste jaren vergaande hervormingen doorgevoerd. Er zijn diverse wijzigingen geweest aan de top, honderden winkels zijn gesloten en 2.000 banen geschrapt. Daarnaast is het concern zich volledig gaan richten op de Blokker-keten zelf. Overige ketens van de Holding, zoals Leen Bakker en Intertoys zijn verkocht. Marskramer is teruggebracht tot een franchiseorganisatie.

Gemanaged vanuit familieoptiek

Het Blokker-concern staat sinds begin 2018 onder leiding van president-commissaris Michiel Witteveen. Tegenover het Financieele Dagblad verklaart hij dat hij denkt dat een “frisse wind” het bedrijf verder kan helpen. “Blokker is 122 jaar gemanaged vanuit een familieoptiek en soms is het beter om het vanuit een andere optiek te benaderen. Gelukkig ziet de familie dat ook in,” aldus Witteveen.

Nog 430 Blokker-winkels in Nederland

Blokker telt nog ongeveer 430 winkels in Nederland en circa 100 in België. Bij elkaar werken er zo’n 8000 mensen, waarvan zo’n 7000 bij de Blokker-winkels in Nederland. Naast de Blokker-winkels vallen alleen de ketens Big Bazar en Maxi Toys nu nog onder het concern. Het is de bedoeling dat die ketens ook worden verkocht. De familie Blokker heeft verder ook nog tientallen Xenos-winkels en interieurketen CASA in handen.

Mensen lopen vooral voorbij

Economieredacteur André Meinema zegt tegenover de NOS dat de winkels nog wel hun vertrouwde plek in de winkelstraten hebben, maar dat mensen vooral voorbij lopen. Volgens Meinema heeft de familie voortdurend geld bijgelegd om gaten te dichten en verbouwingen te financieren, maar dat houdt een keer op. Verkopen is uiteindelijk onvermijdelijk. Het is nu afwachten of de familie een klein belang in het bedrijf houdt of dat het compleet wordt verkocht. Wat het ook wordt, Meinema verwacht dat de zaken niet blijven zoals het nu is: “Er zullen veel minder winkels zijn en dat heeft weer gevolgen voor het personeel.”

Hallo Nederland besteedt maandag 12 november om 18.30 uur op NPO 2 aandacht aan dit onderwerp. 

(Bron: ANP, NOS)

Geef een reactie