ABP pensioen

Drukste spreekuur ooit

De Meldpunt-uitzending van vrijdag 24 januari 2020 over de aanvulling op APB-pensioenen voor wellicht duizenden gepensioneerden was een groot succes. Allereerst keken er bijna 400.000 mensen en daarnaast werden we platgebeld en -gemaild. De MAX Ombudsman had de maandag erop het drukste spreekuur ooit. En ook bij pensioenfonds ABP stond de telefoon roodgloeiend.

Hoe zit het?

We lieten zien dat ABP-gepensioneerden die voor 1995 gelijktijdig met hun partner pensioen hebben opgebouwd, recht kunnen hebben op een aanvulling op hun pensioen. De bedragen kunnen oplopen tot een nabetaling van duizenden euro’s en een maandelijkse verhoging van een paar tientjes. In de uitzending vertelden meneer en mevrouw Hummel dat zij in totaal ruim 4.000 euro netto terugkrijgen.

Ingewikkeld

Het verbaasde mij dat dergelijke ingewikkelde materie toch veel mensen boeit. Natuurlijk, uitzendingen waar wat ‘te halen’ valt, doen het meestal goed, maar toch. Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) zei in Meldpunt dat onze uitzending wederom aantoont hoe vreselijk ingewikkeld het huidige pensioenstelsel is. “Het formulier om aanvulling aan te vragen, lijkt simpel, maar wat gebeurt er bij de afwijkingen, zoals wanneer je gescheiden bent of je partner is overleden? En wat zijn de gevolgen van een naheffing op de eventuele toeslagen die je al hebt ontvangen”, vroeg Omtzigt zich af.

Neem contact op met Meldpunt

De redactie is inmiddels alweer bezig met een vervolg op dit programma en dat kan omdat u ons weet te vinden. Ik heb het al vaker gezegd op deze plek; we maken de uitzending met en voor u. Juist omdat u ons betrekt bij nieuwe onderwerpen en uw verhaal op tv wilt vertellen, hebben wij iedere week weer een boeiende uitzending. Blijf ons mailen op meldpunt@omroepmax.nl

Geef een antwoord

Reactie

    oosterwijck says:

    Prachtig dat omroep Max aandacht besteedt aan de pensioenmaffia. Uit de grote belangstelling en de vele reacties blijkt, dat dit een groot probleem is. Hoe meer onderwerpen je bespreekt, hoe meer problemen boven water komen. De pensioenfondsen houden zich van de domme, maar ik geloof dat ze wel degelijk weten, dat ze op grote schaal de klanten benadelen. Het wordt hoog tijd, voor een continu toezicht op de werkwijze van deze dievenbendes. Enerzijds moeten pensioenspaarders regelmatig geinformeerd worden over de regelgeving en anderzijds moeten de pensioenfondsen op de vingers gekeken worden. Ik ben per 1 november 2019 gepensioneerd en werd mijn pensioen vastgesteld op die datum. Nauwelijks een maand later kreeg ik bericht, dat mijn pensioen te laag berekend was en werd het verhoogd met €15 per maand. Ik ben overtuigd dat heel veel mensen te weinig uitgekeerd krijgen. En een regelmatige controle van pensioenfondsen kan hier verbetering brengen.