aflossingsvrije hypotheek

Wordt de aflossingsvrije hypotheek blok aan het been van de 50-plusser?

Er dreigen mogelijk problemen voor honderdduizenden 50-plussers die een nieuwe hypotheek willen afsluiten. Want het is niet de overwaarde, maar het inkomen dat de hoogte van een nieuwe hypotheek bepaalt. Dat meldt ING in het Algemeen Dagblad.

Aflossingsvrije hypotheek

De Nederlandsche Bank geeft al eerder aan dat het om 200.000 50-plussers gaat die met hun aflossingsvrije hypotheek in de problemen komen. Gezamenlijk hebben zij 40 miljard aan hypotheekschuld uitstaan. Zij hebben weliswaar overwaarde op hun huis, maar hebben in de afgelopen jaren nauwelijks vermogen opgebouwd om de hypotheek af te lossen. Uit onderzoek van de ING blijkt dat zij dit niet nodig vinden en vooral veel profijt hebben van de lage maandlasten en weinig reserves hebben. Uit datzelfde onderzoek blijkt ook dat deze groep denkt geen problemen te hebben door de overwaarde op het huis. Maar dat kan dus tegenvallen, want het is vooral het inkomen dat telt bij het vaststellen van de hypotheek.

Inkomen en pensioen telt mee

Naast het huidige inkomen, wordt ook het pensioen meegeteld. Het pensioen is niet voor iedereen goed geregeld en ligt vaak lager dan het huidige salaris. Het is dan dus maar de vraag of dit voldoende is voor het aanvragen van een nieuwe hypotheek. Vooralsnog geven de ondervraagden aan nog lang in het huidige huis te willen blijven wonen. Maar ook dan kunnen er problemen ontstaan bij het aflopen van de hypotheek.

Aflossen of eerder oversluiten

De ING roept op om bij de hypotheekverstrekker na te gaan of het mogelijk is om nog een nieuwe hypotheek af te sluiten. Mocht het inkomen niet afdoende zijn, dan is eerder aflossen een oplossing. Door meer af te lossen is er een lagere hypotheek nodig die past bij het lagere inkomen. Een ander alternatief is het afsluiten van een nieuwe 30-jarige hypotheek voor dat de oude is afgelopen. Dit is niet aan leeftijd gebonden.

(Bron: AD/ANP)

Geef een reactie

Reactie

    Hanneman says:

    WAT??? Nóg ’n blok?