Regeringsverklaring over AOW

Meldpunt: Onduidelijkheid over reparatie AOW

Het kabinet houdt vast aan de ontkoppeling AOW van het minimumloon, maar belooft wel de achteruitgang in koopkracht van AOW’ers te repareren. Hoe is nog onduidelijk. Gepensioneerden met een smalle beurs hebben het zwaar door hoge huren, dure boodschappen en oplopende energieprijzen, zeggen zij in Meldpunt.

AOW veel lager

Harry Foort (66) is gepensioneerd taxichauffeur. De laatste 10 jaar was hij arbeidsongeschikt en leefde hij van een WAO-uitkering. Toen hij in november vorig jaar voor het eerst AOW kreeg bleek die zo’n 300 euro lager dan zijn WAO. Zijn aanvullend pensioen is niet hoger van 225 euro per maand. Hij gaat er dus op achteruit. Helemaal omdat de prijzen van boodschappen en energie flink stijgen. Foort ziet de problemen ook bij medebewoners in zijn seniorenflat. Hij kookt extra en deelt zijn eten met die medebewoners.

Voedselbank

Ook Clara (69) en Sjaak Sies (79) moeten rondkomen van alleen AOW. Dat redden ze door creatief te zijn op financieel gebied. Zelfgemaakte taarten op verjaardagen, kleding van de kringloop en vooral de aanbiedingen zoeken. Dure vakanties hoeven ze helemaal niet, maar als alle prijzen blijven stijgen en de AOW blijft daarbij achter gaat “wel een keer een grens over”. Clara en Sjaak zijn de grondleggers van de voedselbank. Clara: “Voor de doorsnee AOW’er zal het een enorme gene zijn om bij de voedselbank aan te kloppen maar dat zal op deze manier toch gaan gebeuren. Daarom moet dit plan dus zo snel mogelijk van tafel”. Elles de Bruin praat er over door met Anneke Sipkens, directeur van ouderenbond ANBO.

Herintredende prepensioeners

En verder in Meldpunt: veel prepensioeners willen graag weer aan het werk, maar durven niet, uit angst voor de Belastingdienst. Die zou namelijk torenhoge belastingaanslagen kunnen opleggen. Is die vrees terecht? MAX Ombudsman Rogier de Haan vertelt welke vragen er leven. Ben Schuurman van de Belastingdienst legt uit wat een herintredende prepensioener wel én vooral niet moet doen.

Het programma Meldpunt is te zien op vrijdag 21 januari 2022 om 20.05 uur bij MAX op NPO 2.

Geef een reactie

Reacties (18)

  Piro says:

  Er zijn meerdere petities tot nu toe zonder enig zichtbaar resultaat. Het gaat om meer dan 100.000 ondersteuningen. Wanneer begrijpt onze regering dat het menens is voor deze ouderen.
  Burgerlijke ongehoorzaamheid ligt m.i. op de loer.
  Als dat het is wat ze willen verzoek ik hier zeker ook aan de ouderenbonden laat je tanden zien op een goede manier.

  Hobbykok says:

  Ik vind het niet te verkroppen dat mensen met een pensioen inkomen van meer dan €100.000 ook een AOW uitkering krijgen terwijl mensen met alleen een AOW uitkering naar de voedselbank moeten om te kunnen leven. Ik bedoel Princes Beatrix gun ik ook een onbezorgd leven maar met een inkomen van €500.000 ook nog ruim €10.000 AOW dan denk ik dat de AOW voor iedereen zijn doel behoorlijk voorbij schiet

   Okkitrooi says:

   Vanaf februari leggen alle AOW ers het vrijwilligerswerk neer, net zolang tot deze maatregel van tafel is . Beloofd.

  magikookietszeggen says:

  Wat een ellende weer eens voor de senioren die het financieel moeilijk hebben met deze tiran.
  Die alleen maar oog heeft voor de kapitalisten.

   GeWe says:

   Helemaal mee eens.
   Hij zorgt ervoor dat de kloof tussen arm en rijk steeds groter wordt.

  Joyce112 says:

  Hallo ik had 1800 bruto wao heb nu 1200 aow46 pension en 60 weduwe pension is n beetje maar ik ben ook bijna 400 er op achteruit gegaan 43 jaar gewerkt en word dan weg gesneden ook ik.kan niet rond komen moet me ook aanmelden bij de voedselbank
  Gr joyce

   Willie Wie says:

   heb zo jarenlang onder bijstandsniveau moeten overleven met 3 kids. nooit iets gekregen en daardoor ook particuliere verzekering van fl 300,00. geen kookplaat, geen wasmachine, geen tv, geen bankstel, geen bedden, geen gordijnen, geen kleding, geen Sinterklaas, geen Kerst, geen Oud en Nieuw, geen dagje uit, geen vakantie, geen familiebezoek en noem maar op. ik moest fl 30,00 van gemeente krijgen om niet fl 270,00 onder bijstandsniveau te zitten. maar géén hulp, non nada niets! heb nog steeds hetzelfde pensioen (al 23 jaar), maar AOW nu verhoogde mijn inkomen. zit nu sinds ongeveer 3 jaar beetje boven bijstandsniveau, maar als ’t zó doorgaat ga ik straks weer terug naar AF. heb bij voedselbank gewerkt, maar kwam erachter dat ik ’t zelf slechter had en kon ondankbare gedrag van mensen niet meer uitstaan. ze wilden geen duur door supermarkt geschonken wasmiddel, want gebruikten pods. wilden geen gemalen merkkoffie, want hadden senseo-apparaat. namen wèl altijd alle snoep en koek mee

  GeWe says:

  Helemaal mee eens.
  Hij zorgt ervoor dat de kloof tussen arm en rijk steeds groter wordt.

  Merien says:

  Er zijn al verschillende goede ideeen geopperd. Laten we alvast bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen laten zien hoe sterk een collectief ouderenprotest kan inhouden. En dan misschien later bij de provinciale verkiezingen die invloed hebben op de 1e kamer.

  ToonWeef says:

  Misschien wordt het tijd dat ouderen een keer op een andere partij stemmen.
  We kunnen klagen over deze regering, maar de Nederlanders met elkaar, waaronder ouderen hebben dit clubje bij elkaar gestemd.
  Niet alleen de AOW , maar ook de pensioenen staan onder druk.
  We geven wel miljarden uit om onze boeren weg te pesten.
  Over een paar jaar een gezond klimaat, maar geen eten op tafel.

  Renetje says:

  Tja een kabinet waar je zelf al die jaren op gestemd hebt en waarschijnlijk nog steeds. Aow is een verzekering waar je als werkende jarenlang voor betaald en dus kunnen zij dit wettelijk niet zomaar afpakken. Pensioen hetzelfde, als je vrijwillig of verplicht via werkgever een pensioen hebt opgebouwd is dat geluk maar toch heb je daar zelf voor betaald. Afnemen hiervan en aow zou diefstal zijn. Maar om terug te komen op de overheid, deze is al meer dan 30 jaar de sociale voorzieningen aan het afbreken dus ja stemgedrag??

   Reggy51 says:

   Je hebt wel jarenlang voor de AOW betaald maar dit is een omslagstelsel m.a.w. je hebt betaald voor de generatie voor ons. De jongeren van nu betalen voor onze AOW.

   wewordengenaaid says:

   Het is inderdaad te triest voor woorden en als je dan leest wat Reggie51 schrijft begrijpt die het omslag stelsel niet.
   we zijn in 1957 begonnen met de AOW en er waren ongeveer 700.000 AOW gerechtigden. dat hield dus in dat de toenmalige werknemers betaalden voor de toenmalige AOW gerechtigden en dat is nog steeds zo. Het betekent ook dat de mensen die toen AOW betaalden nu de AOW krijgen betaald door de huidige werknemers. Dat er in het AOW stelsel geen rekening is gehouden met fluctuaties in het aantal premie betalers en AOW gerechtigden en er geen pensioenpot is opgebouwd om dat op te kunnen vangen komt omdat de regering al jaren lang bezig is om gaten te vullen met ons geld om het vervolgens heel royaal uit te geven op plaatsen die geen enkele aanspraak kunnen maken op enig recht op dat kapitaal.
   er zijn op het moment 3.6miljoen AOW’ers die in feite betaald worden door de huidige werkende bevolking.
   Je betaald als werknemer dus niet voor de generatie die na jou komt maar de generatie die voor jou zat.
   De ontkoppeling van minimumloon en de OAW is te schandalig om over te praten. het minimum loon is precies wat het betekent, minimum. dat houdt in dar de AOW ONDER het minimum zakt.
   Schandalig zoals de ouderen die gewerkt hebben voor een goed land het zo naar de knoppen zien helpen en als dank voor hun harde werken naar de voedselbank gedrukt worden. Je wordt bedankt Rutte

  Peter45 says:

  Alle AOW`ers naar het malieveld om te protesteren.
  alle AOW`ers stoppen met vrijwilligerswerk
  alle AOW`ers stoppen met oppassen
  Alle AOW`ers stoppen met naschoolse opvang
  alle AOW`ers niet meer stemmen op de VVD
  50 jaar gewerkt en netjes belasting betaald

  Hendrik k says:

  In een beschaafd land waarvan de heer Rutte steeds maar weer herhaalt dat het hier zo geweldig is,zou het totaal overbodig moeten zijn dat er uberhaupt voedselbanken moeten zijn. Het hele kabinet moet zich de ogen uit de kop schamen dat we zover zijn gedaald.
  En met deze wetenschap durven zij ook nog de koppeling minimumloon en AOW los te laten. De hele coalitie weet toch dat pensioen uitgesteld salaris is en dus aan de mensen toebehoort,veel of weinig pensioen hoort los te staan van de AOW. Iedereen die hard heeft gewerkt of de pech heeft gehad door omstandigheden moet een normaal inkomen hebben, AOW op minimumloon nivo. En absoluut niet naar de voedselbank hoeft om te kunnen overleven. Zoals nu de plannen zijn met de AOW hebben we nog tientallen voedselbanken meer nodig. Dank aan het nieuwe elan uit oude wijnzakken.

  Eberhard says:

  Wij hebben al 7 jaar een aow met een heel klein pensioen, op dit moment c.a € 85,00, en de pensioenen worden niet geïndexeerd. Dus zijn wij geldelijk in die jaren er 20 tot 25 % op achteruit gegaan en hebben zoals wij dat zeggen “een stukje maand over ” na onze AOW en pensioentje.

  Adriaantjee says:

  De schrijnende gevallen zijn herkenbaar.
  En natuurlijk moetbdit gerepareerd worden.

  Maar het hebben van een (goed) pensioen is zeker ook een eigen verantwoordelijkheid.
  Iedereen zal beseffen ooit oud te worden.
  Misschien niet als je 20 bent, maar als je in de 30 of 40 bent is het zeker niet te laat om nog een degelijk pensioen op te bouwen.

  De AOW is er voor iedereen!
  Als ik lees dat iemand het niet kan verkroppen dat iemand met een heel goed pensioen, ook nog AOW krijgt is dat raar.
  Diegene heeft notabene zelf gespaard en premie ingelegd.

  Dinolog says:

  Het is schandalig dat ik per 1 januari een huurverhoging heb gekregen van €70 aan servicekosten omdat ik stadsverwarming heb en hier dus geen extra huursubsidie kan krijgen. De Gemeente Utrecht beloofd wel een compensatie. Dus gebeld met Werk en inkomen vd Gemeente, kun je pas in maart een verzoek indienen. Dat gaan natuurlijk duizenden doen. Dus onzekerheid ten top. Hoeveel ga je krijgen. Ga je überhaupt krijgen en zo ja wanneer!? Als dat een 2e Gas of kinderopvang drama wordt hou ik mijn hart vast.