Duur 03:50
Gepubliceerd op 30 maart 2016

Deel 8: Game

Gamen heeft een slechte naam: het zou afstompen, isoleren, dom maken. En dan blijkt achteraf dat het lang niet zo schadelijk is. Sterker nog, uw brein wordt er beter van.

Door te gamen, traint u veel meer vaardigheden dan aanvankelijk werd gedacht en dat gaat een stuk verder dan een verbeterde oog-handcoördinatie. Zo zijn er effecten op gebied van aandacht en concentratie, accuratesse en op het oppikken van signalen ondanks alle achtergrondruis. Het is bovendien positief voor uw strategisch inzicht.

Veel strategische games eisen samenwerking. Daarbij traint u uw sociale vaardigheden.
Bij games waar een sterke sociale component bij komt kijken, spelen vaardigheden als leidinggeven en initiatieven ontplooien een rol.
Een goede gamer heeft dus een flinke portie strategisch inzicht, coördinerend vermogen en logische redenatie; eigenlijk een ideale manager.

In de beroepspraktijk wordt gamen steeds vaker ingezet als leermiddel. Gamen is bijvoorbeeld verplicht voor laparoscopisch chirurgen in opleiding in het AMC, chirurgen die minimaal invasieve ingrepen verrichten. Gamende chirurgen maken minder fouten. Dat heeft dan weer sterk te maken met de oog/hand coördinatie.

In deel 9 wordt duidelijk dat zowel muziek maken als muziek luisteren een groot effect heeft op het brein. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer