Duur 06:50
Gepubliceerd op 30 maart 2016

Deel 1: Train uw brein

Ook u kunt meer onthouden dan u denkt! Op een eenvoudige manier kunt u uw geheugen trainen en u hoeft er echt niet bovengemiddeld intelligent voor te zijn.
Doe daarbij de volgende test en leer stapsgewijs, binnen een uur, 50 getallen uit uw hoofd. De 50 decimalen achter de komma van het getal Pi.

Geheugenatleet Rick de Jong kan het getal Pi tot 24 000 cijfers achter de komma opsommen. Hij gebruikt daarbij een bepaalde geheugentechniek. Stapsgewijs 50 getallen uit uw hoofd leren, is op die manier haalbaar.

Vooraf

Getallen zijn erg abstract, daarom zijn ze veel moeilijker te onthouden dan woorden. In de volgende oefening gaan we de getallen omvormen tot beelden en daar een mooi absurd verhaal van maken. Juist omdat het verhaal heel absurd is, kunt u het beter onthouden. Op het moment dat u het verhaal kent, kent u de getallen ook.

Het verhaal van Rick wordt als uitgangspunt gebruikt. Overigens kunt u oefenen met elk willekeurig verhaal, zolang de vetgedrukte woorden maar in dezelfde volgorde blijven. De woorden in dit verhaal van Rick corresponderen met de eerste 50 getallen achter de komma van het getal pi.

Stap 1

Leer onderstaand verhaal uit uw hoofd met de nadruk op de vetgedrukte woorden.
Visualiseer en probeer ze echt voor u te zien, alsof u in een film of een roman zit.

Stap 2

Reproduceer het verhaal, zo mogelijk hardop. Als u moeite heeft met een bepaald woord, moet u er nog nadrukkelijker een duidelijk beeld bij verzinnen.
Bijvoorbeeld: Bart heeft moeite met het woord ‘dip’ – denk hier bijvoorbeeld aan een schaaltje dipsaus.

Stap 3

Noem de 25 vetgedrukte woorden hardop – dan heeft u het verhaal.
Let op: de juiste volgorde is essentieel. In elk woord staan twee medeklinkers, die corresponderen met een cijfer.

Stap 4

Nu volgt een vertaalsysteem om woorden om te zetten in getallen.
Het vertaalsysteem:
U heeft de getallen 0 tot en met 9. Elk getal staat voor één of meerdere medeklinkers.
0 = s of z. Als u het lijntje van de S doortrekt zou dat een nul kunnen worden, waarbij u dus denkt aan de 0. Dus als u een S ziet, of iets dat de klank heeft van een korte S, net zoals de Z van Zon, dan is dat de 0.
1 = t of d. De letters lijken een beetje op een 1.
2 = n. Denk hierbij aan een tweepoot.
3 = m. Driepoot.
4 = r. Denk aan de Gooise R.
5 = l. Als u uw hand opsteekt, de vijf, maakt uw hand de vorm van een L.
6 = sch of sje. Let op de klank, het is een ssss-klank en daarom anders dan de (korte) S van het getal 0.
7 = k. Met een beetje fantasie zou u de K kunnen zien als twee zevens die tegen elkaar staan.
8 = f of v. Met wat fantasie kunt u van de f een 8 maken.
9 = b of p. U kunt de negen ombouwen tot b of p.
De G komt normaal gesproken ook voor in het vertaalsysteem, maar in ons verhaal komt geen woord met een G voor.
Neem dit getallenverhaal door. Eerst van papier, dan reproduceren. Associeer beelden bij de cijfers, met logische verklaringen. Maak op die manier de getallen minder abstract, door er letters van te maken en later woorden.

Stap 5

U gaat de 25 woorden omzetten in cijfers. Koppel de medeklinkers van de (vetgedrukte) woorden uit het verhaal aan de getallen. Het streven is om de getallen binnen twee minuten te reproduceren.

Het verhaal

NB Het woord muffin moet als muf worden onthouden, omdat het woord alleen als muf meetelt bij de codering van de cijfers.

Een vreemde receptie

Stelt u eens voor dat u uitgenodigd bent op de receptie van een bruiloft. U heeft er erg veel zin in en u gaat er goedgemutst naartoe. Bij aankomst moet u door een enorme grote deur, een deur die heel zwaar is en u moet ook flink duwen om hem open te krijgen. Als de deur eindelijk open is ziet u iets wat u totaal niet verwacht had. U ziet een grote houten tol die hard rondtolt en door de gang heen gaat. Verder ziet u helemaal niemand. Na even nagedacht te hebben, heeft u in de gaten dat u achter de tol aan moet lopen, de tol begeleidt u verder. Aan het einde van de gang ziet u een pen in de lucht aan een touwtje hangen. En die moet u ook pakken om te tekenen in het gastenboek. Gedaan!

Wat een vreemde receptie, denkt u bij uzelf. Maar het kan nog veel gekker. U loopt de zaal in en wat u als eerste ziet, is een grote zilveren schaal, met daarop een enorme berg meel. Het is de bedoeling dat de gasten een handvol meel nemen en een kroket gaan bewerken met het meel. Het is zo’n slappe kroket die u uit de muur bij de Febo trekt. Het lukt u niet echt goed om het meel op de kroket te bewerken. En eigenlijk wordt u ook afgeleid door een kip op de grond. Een kip? Wat doet die nou hier op een bruiloftreceptie. Dit is zo raar. U probeert de kip op te pakken maar deze schrikt zo van u, dat de kip de zaal doorgaat en springt op een man die een muf(fin) aan het eten is. Op zijn beurt schrikt de man door dit alles en hierdoor verslikt hij zich. De muffin zit niet goed, het zit verkeerd in zijn keel. ‘Ow nee’, denkt u. Wat nu. Alle andere gasten aanschouwen het voorval maar niemand doet wat. Dan maar doen wat er gedaan moet worden, de Heimlich. Natuurlijk kent u het uit films, maar om het zelf echt te doen, is wel vreemd. Maar ja, u moet wat. U gaat erachter staan, armen onder de ribben en met enorme kracht geeft u zo’n klap dat de muffin eruit vliegt. Het is u gelukt!!

U moet even bijkomen van dit alles en u ziet dat u via een zijdeur naar buiten kunt, naar de tuin. Dat doe u dan maar. De tuin is niet zo heel veel soeps, een grote zandvlakte eigenlijk. Alleen precies in het midden van de vlakte ziet u een heel mooi roosje, een van de mooiste rozen die u ooit gezien heeft. En zelfs van een kleine afstand kunt u hem ruiken, een geur die u het voorval van zo-even doet vergeten. U ziet verder een klein meisje die naar het roosje toe loopt. En het meisje heeft een zo opvallend piepklein neusje en met haar neusje ruikt ze aan het roosje. Op het eind van de tuin heeft u een ander gebouw staan. Met een enorm raam. U loopt langs het roosje en het meisje en gaat voor het raam staan. Het lijkt alsof het raam een spiegelbeeld is. Als u erdoorheen kijkt ziet u namelijk hetzelfde voorval als in de receptie hal, maar dan omgekeerd. U ziet dus niet een kip die tegen een man springt die een muffin aan het eten is, maar u ziet een muf(fin) door de lucht vliegen naar een man, en die man pakt de kip vast. Zo vreemd om dat te zien maar het lijkt erop dat de man de kip aan het wurgen is. Dat kan toch niet de bedoeling zijn. U balt uw vuist en slaat meermalen hard op het raam en schreeuwt: los! U ziet dat de man de kip loslaat maar u weet eigenlijk niet of dit door u komt of door uw neef. U ziet uw neef namelijk ineens in de kamer en verkleed als een indiaan, met een grote veer op zijn hoofd. Misschien is de man hier wel zo van geschrokken dat hij de kip heeft losgelaten.

U heeft van dit alles een enorme dip gekregen en u denkt dat er iets niet goed is met u. U denkt dat u aan het hallucineren bent. Het lijkt wel of u aan de drugs bent. U loopt de straat op en dan weet u het zeker, u bent aan het hallucineren. U ziet namelijk eerst een kat die een schop geeft tegen een mop. En iets verder op straat ziet u een rokende bom en die is neergelegd door een man met een kaal hoofd. U ziet hem de straat nog uitlopen met een Gucci tas.

De uitslag: om welke getallen gaat het nu?
Dat ziet u terug in de video hierboven.

In deel 2 kunt u zien hoe studeren kan bijdragen aan het verbeteren van het brein. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer