Duur 05:00
Gepubliceerd op 30 maart 2016

Deel 2: Studeer

Wordt u intelligenter naarmate u meer moet onthouden? Of dommer als dat niet hoeft? Tegenwoordig hebben we ons geheugen steeds minder nodig. We kunnen alles vinden op internet en de routeplanner brengt ons waar we willen zijn.

Toch blijkt dat uw hersenen dan ook achteruit gaan. In 2003 bewees Christopher Firth dat delen van het brein van Londense taxi-chauffeurs beter ontwikkeld zijn dan die van de gemiddelde Londenaar. Hij won er zelfs de IG-Nobelprijs voor.

Taxichauffeurs in Londen moeten in bezit zijn van wat al 150 jaar onder de Londenaars bekend staat als The Knowledge. Deze Knowledge is de mentale kaart van Londen in het hoofd van taxichauffeurs. Zij moeten meer dan 25.000 straten uit hun hoofd kennen, inclusief de locaties van alle attracties zoals restaurants, hotels en cafés. Om het Londense wegennet te leren, volgen de taxichauffeurs een training van drie à vier jaar. Ze moeten zoveel mogelijk route-informatie onthouden, maar ze moeten deze ook steeds op het juiste moment weer weten op te roepen.

Wat gebeurt er in het brein van deze taxichauffeurs?

Na de training ziet u structurele veranderingen in de hersenen: er is meer grijze stof – zenuwcellen dus – aanwezig in de hippocampus (een hersenstructuur diep in de hersenen die erg belangrijk is voor het geheugen) van de taxichauffeurs, dan vóór de training. Leren zorgt voor zichtbare veranderingen in de hersenen en in dit geval voor een vergrote hippocampus.

In deel 3 kunt u zien wat voor effect stress heeft op de hersenen. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer