Duur 04:40
Gepubliceerd op 30 maart 2016

Deel 7: Drink met mate

Met eten kunt u uw brein verbeteren, maar met alcohol kunt u ook weer veel verpesten. Als gevolg van het drinken van alcohol kunnen uw hersenen kleiner worden. En kleinere hersenen betekenen minder intelligentie.

Alcohol heeft een dempende werking op de hersenen. In het brein zitten allemaal plusjes en minnetjes, de neurotransmitters (stofjes waardoor hersencellen met elkaar kunnen communiceren), en alcohol bootst dat na. Het remt de hersenen.

Als u te veel drinkt, gaat de demping van de voorhersenen naar achteren, waar de vitale aansturing van ademhaling en bloeddruk zitten. Dan kunt u zelfs in coma raken.

De effecten op lange termijn zijn vergeetachtigheid en een minder concentratievermogen. In het ergste geval kunt u het syndroom van Korsakov krijgen, een blijvende geheugenstoornis. Deze aandoening kunt u al op jonge leeftijd ontwikkelen.

Jongeren zijn gevoeliger voor alcohol. Het hele zenuwstelsel van jongeren is nog door aan het groeien, zelfs tot het 24ste levensjaar. Dempende effecten van alcohol kunnen daardoor grotere sporen nalaten. Hoe jonger zij beginnen met drinken, hoe groter de kans is op geheugen- en concentratiestoornissen en verslaving op hogere leeftijd. Dus hoe later u begint, hoe beter.

Verantwoord drinken?

Als volwassen man zou u vijftien glazen per week mogen drinken, waarvan u twee dagen niet moet drinken. Dus eigenlijk drie glazen per dag en zeker niet in één keer vijftien glazen.

Voor vrouwen zijn het tien glazen per week – vrouwen hebben sneller een hoog promillage in hun bloed.

In het volgende deel komt u erachter dat gamen niet zo schadelijk is voor de hersenen als altijd wordt gedacht. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer