Duur 03:55
Gepubliceerd op 30 maart 2016

Deel 4: Geloof in uzelf

U heeft minder stress als u in uzelf gelooft en op uzelf durft te vertrouwen. Daardoor presteert u ook weer beter. Intelligentietesten worden slechter gemaakt door mensen van wie vóór de test het zelfvertrouwen werd ontnomen. Geef iemand een dom gevoel, en de score valt slechter uit.

Maar andersom werkt het ook. Positieve stimulatie kan ervoor zorgen dat iemand beter presteert. Daar komt NTR-presentator Johan Overdevest achter in zijn programma Over de kop. Hij gaat een rekentest doen.

Op de universiteit van Groningen studeren ze op een methode om studenten nog slimmer te kunnen maken. Dat gebeurt door TMS, ofwel magnetische hersensimulatiestimulatie.

TMS is een techniek die door middel van een magnetisch veld een specifiek deel van de hersenen stimuleert met als doel de elektrische activiteit in dat gedeelte van de hersenen toe te laten nemen of af te laten nemen. De neuronen in de hersenen worden op deze manier tijdelijk meer of minder actief.

In wetenschappelijk onderzoek wordt TMS o.a. vaak gebruikt om functies zoals taal, geheugen en motoriek te bestuderen. De proefpersoon voert dan tegelijkertijd of vlak na TMS een bepaalde (vaak cognitieve) taak uit. Het idee is: als u de rechter kwab stimuleert, gebeurt er niks. Maar als u de linker kwab stimuleert, zou u iets moeten merken. Dat komt omdat het rekencentrum in uw linker hersenhelft zit.

Johan krijgt eerst pulsen toegediend aan zijn linker hersenkwab.
Het stimuleren van de rechter hersenhelft zou (wel) een beter resultaat moeten opleveren.
Dat is ook het geval in dit filmpje. Alleen: Johan heeft uiteindelijk helemaal geen TMS gekregen. Het ging om een placebo. Door de suggestie dat hij wel gestimuleerd werd, presteerde hij beter.

U weet nu dat positieve stimulatie helpt. In het volgende deel maakt Bart duidelijk dat bewegen niet alleen goed is voor het lichaam, maar ook voor de geest. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer