Duur 03:40
Gepubliceerd op 30 maart 2016

Deel 5: Beweeg

Bewegen is goed voor een mens, niet alleen voor het lichaam, maar ook voor de geest. Bij dieren is dat al bewezen. Actieve muizen maken bijvoorbeeld twee keer zoveel hersencellen aan dan dat de minder actieve muizen doen.

Dat lichaamsbeweging niet alleen ons lijf maar ook ons brein in conditie houdt, blijkt steeds duidelijker uit wetenschappelijk onderzoek. Dat heeft waarschijnlijk vooral te maken met een verbeterde doorbloeding van het brein, die zorgt voor betere connecties in je hersenen. Wat voornamelijk de doorbloeding van de witte stof verbetert. Dat zijn de verbindingen in de hersenen die nodig zijn om nieuwe informatie en signalen te verwerken. Bij bewegende muizen hebben ze gevonden dat ze meer hersencellen aanmaken.

Beweging verbetert uw leervermogen en geheugen. Lichaamsbeweging en cognitieve inspanning doen een beroep op dezelfde circuits in het brein; het gaat om dezelfde neurale systemen. Beweging blijkt ook heilzaam bij psychische klachten als stress, verslaving en depressiviteit.

Uit onderzoeken blijkt dat dementie minder voorkomt bij mensen die hun hele leven lichamelijk actief zijn geweest en dat u de progressie van dementie kunt tegenhouden met hardlopen. Dit moet nog wel nader worden onderzocht.

In deel 6 legt Marjolein Visscher uit hoe eten kan helpen om gezonder en slimmer te worden. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer