Duur 01:50
Gepubliceerd op 7 april 2016

Deel 5: Handig om te hebben

Voordat u op weg gaat is het verstandig om een aantal zaken nog te controleren. Deze dingen moet u voor een grote tocht in ieder geval bij u hebben:

  • Multitool en kettingponsje
  • Zadeltasje of bidon
  • Tie-wraps

Met een multitool zorgt u ervoor dat u loszittende onderdelen van uw fiets makkelijk weer vast kunt zetten. Een los zadel of aangelopen remmen kunt u op die manier snel zelf repareren. Daarnaast kan een kettingponsje erg handig zijn. Dit is een apparaatje waarmee u een gebroken ketting kunt repareren. Staat u ergens in een weiland en gaat uw ketting kapot, dan voorkomt u met een kettingponsje dat u ver moet lopen naar de dichtstbijzijnde fietsenmaker.

Zadeltasje of bidon

Ten slotte is het handig om een zadeltasje mee te nemen waar u een multitool en kettingponsje in kunt bewaren. En dan kunt u ook gelijk een paar tie-wraps meenemen. Heel handig als er iets afbreekt. Ze zijn niet zwaar en makkelijk klein op te bergen. Daarmee is een noodreparatie snel uitgevoerd. Wilt u niet met een zadeltasje rijden? Dan kunt u ook een bidon afknippen en uw spulletjes daarin bewaren. Doe dit echter niet met warm weer, want dan mist u een bidon met drinken!

Klikpedalen

Een laatste wat handig is om te hebben op een lange tocht zijn ‘klikpedalen’. Met gewone pedalen zet u kracht door te duwen. Met speciale pedalen waar u met een fietsschoen in vast zit kunt u zowel trekken als duwen. U kunt dus meer kracht zetten, waardoor een lange fietstocht makkelijker is vol te houden. Er zijn eigenlijk vier grote merken op de markt die klikpedalen produceren. De werking is gelijk, verschil zit vooral in gewicht, design en prijs. Let op als u voor het eerst met deze pedalen gaat fietsen! U zit vast en als u de beweging om uit de pedalen te komen niet gewend bent, is een valpartij zo gebeurd. Oefen dus thuis eerst even goed met uitklikken, voor u de weg op gaat.

Uw fiets is er klaar voor, nu u nog! In deel 6 komt u te weten welke kleding en accessoires u nodig heeft voor het fietsen. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer