Duur 03:20
Gepubliceerd op 18 april 2016

Deel 9: Barraquito

Daar is hij dan: een groots drankje maar van klein formaat! Dit recept is niet aan een seizoen gebonden. Het is heerlijk fris in de zomer en warm voor de keel in de winter. De oorsprong van dit drankje ligt op het eiland Tenerife. Deze Spaanse koffiespecialiteit wordt door vele locals gedronken en door toeristen inmiddels ook hooglijk gewaardeerd. Door de prachtige laagjes van de barraquito is hij niet alleen leuk om te maken, maar ook om te serveren.

Ingrediënten

  • 20 ml Licor 43
  • 15 ml gecondenseerde melk
  • 1 espresso (verdund met wat water, zodat het beter blijft drijven)
  • warme opgeschuimde melk
  • citroenschil
  • kaneelpoeder

Zoetekauw

Houdt u van lekker zoete drankjes? Gebruik dan wat meer gecondenseerde melk. Houdt u van alcohol? Dan kun u ook wat meer likeur gebruiken.

Koud en vol

Zorg ervoor dat de melk die u gebruikt koude en volle melk is. Dit is beter voor het opschuimen van de melk. Koude melk schuimt beter en zet meer uit.

Theelepel

Gebruik een theelepel bij het gieten van de likeur, de koffie en de melk.
Giet de vloeistoffen over de onderkant van de theelepel heen, zodat ze zichzelf goed verdelen en er mooie lagen ontstaan.

Wit is bitter

Let er bij het schillen van de citroen op dat u alleen de kleur geel schilt. Wanneer u een stukje van het witte gedeelte van de schil gebruikt, geeft dat een bittere smaak. En dat zou zonde zijn van de koffie!

Bereiding

  • Doe een citroenschilletje in de melk. Schuim vervolgens de koude volle melk op, zodat u een mooie schuimlaag krijgt;
  • Pak een uitlopend borrelglaasje, doe daar 15 ml gecondenseerde melk in;
  • Laat 20 ml likeur 43 over een theelepel lopen;
  • Schep vervolgens wat schuim op de likeur en giet daarna wat melk in het glaasje, doe dit rustig en voorzichtig;
  • En natuurlijk, giet langzaam in een rechte lijn de koffie in het glaasje;
  • U zou met het laatst overgebleven schuim de koffie vlek kunnen afdekken, maar dit is niet per se nodig.
  • Daar zijn ze dan, de prachtige lagen van de barraquito.
    Geniet van het mooie resultaat, maar vooral… vergeet uw gasten niet te vertellen dat ze moeten roeren, voordat ze het opdrinken!

Nu weet u hoe u een mooie en heerlijke barraquito kunt maken.!

In deel 10 maakt Joep een Baileys Frappe. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie