Duur 03:20
Gepubliceerd op 18 april 2016

Deel 1: Koffie, de basis

Op de bank, aan de ontbijttafel, in bed, op straat, in de trein, overal kunt u koffie drinken. Zwart, met een zoetje of met wat melk, naar ieder zijn smaak. Maar waar komt koffie nou vandaan? Waar groeit het en hoe ziet het eruit? In deze stap wordt het allemaal uitgelegd.

Groene bonen

Aan koffiestruiken groeien bessen. Zaden in die bessen worden de koffiebonen. Ze zitten met z’n tweeën in het vruchtvlees.
Om ze te oogsten wordt het vruchtvlees open gemaakt om de twee groene bonen te verkrijgen. Deze bonen worden gedroogd en vervolgens gebrand. Door het branden van de bonen krijgen ze hun bruine kleur. De smaak van de bonen wordt bepaald door 2 dingen, de streek waar ze vandaan komen en het brandproces. De meeste bonen komen uit Brazilië en Vietnam.

Soorten bonen

De twee meest gebruikte koffiebonensoorten zijn de Arabica en de Robusta. De Arabica is wat zachter en een meer aromatische boon. De Robusta is wat harder en heeft meer pit. Daar zit dan ook meer cafeïne in, soms zelfs 70% meer dan in de Arabica boon. Hoe langer de gemalen bonen in aanraking zijn met het hete water, hoe meer cafeïne er in de koffie komt.

Zetmethodes

Koffiezetten kan tegenwoordig op veel verschillende manieren. Denk aan de French press, de Chemex, het moccapotje en uiteraard de bekende espressomachine. Er bestaan nog andere manieren, maar dit zijn wel de meest voorkomende.

Malen

Om koffie te zetten, heeft u altijd koffiebonen of een maling nodig. Bonen kunt u in de supermarkt kopen en thuis malen met uw eigen maalmachine. Dat is natuurlijk het allerleukst en lekkerst. Vindt u dat te veel werk? Dan kunt u ook kant-en-klaar gemalen koffie in pakken kopen.

Bonen zijn natuurlijk ook verkrijgbaar bij een koffiespeciaalzaak. Daar kunnen ze de bonen voor u malen en goed verpakken. Wacht thuis niet langer dan 15 minuten met het gebruik van de koffie na het malen, want dan zijn de meeste aroma’s eraf.

95% water

Wist u dat een kopje koffie voor 95% uit water bestaat en dus voor slechts 5% uit koffiebonen? De temperatuur van het water is bij koffiezetten heel belangrijk. Gebruik voor uw koffie altijd water dat qua temperatuur net onder het kookpunt zit. Met kokend water is de kans groot dat de maling verbrandt en er een bittere smaak ontstaat.

Nu weet u al veel over de basis van koffie. Waar groeien koffiebonen, hoe groeien ze, hoe komen ze aan de donkere kleur en waardoor komt het verschil van kleur in de koffieboon? Ook weet u wanneer u de meeste aroma’s proeft en wat de verdeling tussen water en koffie is in een kop koffie.

In deel 2 laat Joep zien hoe u een langzame koffie maakt. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer