Deel 2: Langzame koffie

Omroep: MAX

Duur: 0:04:25

Uitzending: ma 18 apr 2016 00:00

Deel 2: Langzame koffie

De naam zegt het eigenlijk al, langzaam gezette koffie. In dit deel leert u wat het is, hoe u het zet en waarin deze koffie zich onderscheid van de vele andere. Omdat slow coffee erg in trek is en steeds meer mensen gebruikmaken van deze makkelijke manier van koffiezetten, willen wij hem graag met u delen.

Ingrediënten voor 2 tot 3 kopjes:

  • 22 gr. grof gemalen koffie
  • 360 ml. heet water (90°C)

Het opschenkpotje van oma

Slow coffee is een koffiezetmethode die weer in opkomst is. Deze manier van koffiezetten is in 1941 bedacht en ontwikkeld. De meeste mensen kennen deze manier van koffiezetten wel, maar beschouwen het als koffiezetten op oma’s manier. Koffie van vroeger… Oma maakte gebruik van een pan en veel water. Onze deskundige maakt nu gebruik van een chemex, spreek uit als ‘kemmeks’.

Temperatuur

Gebruik nooit kokend water, maar water dat net onder het kookpunt zit. Kokend water verbrandt namelijk de maling, waardoor de koffie bitter smaakt. U kunt door kleine belletjes in het water zien dat het ‘tegen de kook aan’ zit. Water van rond de 90°C is prima. Met water rond de 80°C wordt de koffie nog wat zachter.

Filteren

Om gebruik te kunnen maken van de chemex heeft u ook filters nodig. Dit kunnen de standaard filters uit de supermarkt zijn. Maar de ‘ouderwetse’ filters zijn er ook nog. U vouwt ze als volgt: leg de filter op een platte ondergrond zoals een tafel, vouw hem een keer dubbel, vouw de onderkant naar binnen (het halve rondje), en vouw hem vervolgens nog een keer dubbel. Dan krijgt u 4 driehoekige ‘kamertjes’, één daarvan is aan alle kanten dicht, dit ‘kamertje’ gebruikt u voor het opgieten.

Langzame koffie

  • Spoel voor gebruik de filter met heet water, door dit te doen maakt u de filter schoon. Vergeet als uw filter helemaal nat is niet het water uit de chemex weer af te gieten. (Het is handig om voor uw water een potje met een lang tuitje te gebruiken. Hierdoor kan het water nog wat afkoelen en is het meteen klaar om te drinken.);
  • Gooi vervolgens de koffie in de natte filter. Doe hier een beetje water bij. Hierdoor gaat de koffie voor wellen (bevochtigen van de koffie), de koffie laat de aroma’s los. U zult zien dat de koffie wat uit gaat zetten. Laat dit 30 seconden doorwerken en dan uitdruppelen;
  • Schenk vervolgens langzaam de rest van het water in de filter bij. Let erop dat u het water niet via de filter omlaag giet, want dan komen er klontjes. Als u langzaam in het midden het water in een rondje giet, dan maakt u de mooiste koffie;
  • Is de koffie uitgedruppeld? Dan kunt u het wat aanduwen en de filter met inhoud weggooien.
    En genieten maar!

U heeft nu geleerd wat langzame koffie is, waar het oorspronkelijk vandaan komt, hoe u het maakt en waarom het weer in opkomst is. Wilt u voor meerdere mensen koffie zetten? Download dan hier het receptadvies

In deel 3 zal Joep uitleggen hoe u de perfecte espresso maakt. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie