Duur 02:44
Gepubliceerd op 23 mei 2016

Deel 10: Verstopping oplossen

De afvoer van de wastafel of gootsteen loopt niet goed door, wat nu? Het eerste deel van de afvoer kunt u zelf makkelijk schoonmaken.

Bekersifon en zwanenhals

Water dat wordt afgevoerd door het gootsteenputje of de wastafel komt allereerst terecht in het sifon: de meeste afvoeren hebben een bekersifon of een zwanenhals.

Deze onderdelen van het afvoersysteem kunt u makkelijk losschroeven en schoonmaken met een sopje. Zet er wel een emmer onder: er kan vies water uitstromen! Gebruik geen keukenpapier bij het schoonvegen van de buizen: nat papier veroorzaakt verstopping!

Plaats het sifon of de zwanenhals weer terug en zet de kraan open. Controleer of de afvoer goed doorstroom en het sifon of de zwanenhals niet lekt.

Handige zaken

Geen zin om meteen onder de wastafel te duiken? Kleine verstoppingen kunt u proberen op te lossen met een ouderwetse ‘plopper’ ofwel gootsteenontstopper.

Stop de overloop van de wasbak dicht met een doekje. Laat wat water in de wasbak lopen. Plaats de plopper op de afvoer en beweeg hem op en neer. Door het vacuüm dat u zo creëert, verplaatst de plopper het water in de afvoerleiding, totdat het de verstopping heeft meegenomen verder het riool in.

Zit de verstopping verder weg in de leiding? Dan kan een ontstoppingsveer handig zijn. U draait de metalen veer de afvoer in. Het voorste puntje draait door het vuil en maakt op die manier weer een doorgang.

U heeft de cursus nu afgerond. U kunt nu een certificaat downloaden als bewijs van deelname aan de cursus. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie