Duur 04:21
Gepubliceerd op 23 mei 2016

Deel 2: Ophangen

U gaat een schilderij ophangen. Daarvoor moet u een gat in de muur boren. Waar begint u? Welke boormachine heeft u nodig en met welk boortje gaat u boren?

Materiaal

Allereerst controleert u uit welk materiaal uw wand bestaat. In een houten balk kunt u een spijker slaan. Heeft u een gipsen, stenen of betonnen wand dan moet u een gat boren. Om te bepalen met welk materiaal uw te maken heeft kunt u op de muur kloppen: hard materiaal geeft een hoger korter geluid, zacht materiaal klinkt lager en holler.

Boormachines

Boormachines zijn te verdelen in drie categorieën:
De accuboormachine is voor het lichte boorwerk en u kunt er ook mee schroeven. De klopboormachine heeft wat meer vermogen, te gebruiken voor het normale boorwerk, ook in steen. Voor echt harde materialen zoals beton heeft u een boorhamer nodig.

Boortjes

In de boormachine plaatst u een boortje. Er zijn drie soorten:
De universeelboor, wordt ook wel kunststofboor of metaalboor genoemd. De officiële naam is HSSboor. De houtboor herkent u aan het puntje in het midden. De steenboor heeft een gladde zijkant en een recht ‘dakje’.

Gaat u boren, begin dan altijd met de machine met het laagste vermogen. In deel 3 gaat over het gebruik van de boormachine. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer