Duur 04:07
Gepubliceerd op 23 mei 2016

Deel 1: Gereedschap en gebruik

Goed gereedschap helpt! Grotere machines die u weinig gebruikt kunt u misschien huren bij een bouwmarkt of lenen van de buren. Welke gereedschappen zijn handig om zelf in huis te hebben? In deze video laat Francisca verschillende gereedschappen zien en legt uit hoe u die gebruikt.

Hamer

Een klauwhamer is een stevige hamer met een klauw aan de achterkant die u kunt gebruiken om spijkers te verwijderen.
En kleinere, lichtere hamer is de kleine bankhamer die gebruikt kan worden voor kleinere spijkers. De smalle achterkant is geschikt voor heel kleine spijkers.

Schroevendraaier

Veelgebruikte types schroevendraaiers zijn de sleufkopschroevendraaier met een platte kop, de Phillipsschroevendraaier ‘PH’, dat is een kruiskop zonder verdere markering, en de Pozidrivschroevendraaier ‘PZ’  die heeft een kruiskop met extra sterretje, voor extra grip.
U kunt losse schroevendraaiers gebruiken of een bit-schroevendraaier waarbij u de bovenkant, de bitjes, kunt verwisselen.

Zaag

In de video laat Franciska een toffelzaag zien, dat is een kleine kapzaag. De ‘kap’, de metalen strip aan de bovenkant, geeft de zaag stevigheid, wat het makkelijker maakt om recht te zagen.
Voor het zagen van een hoek van 90° of 45° kunt u een verstekbak gebruiken. Daarnaast is er nog de handzaag en het kleine ijzerzaagje.
Bij zagen geldt altijd: ‘aaien’, dus niet te veel kracht zetten, want dan blijft de zaag vastzitten in het materiaal.

Tangen

Tangen helpen u vasthouden en los- en vastdraaien. Handig om in uw gereedschapskist te hebben zijn de nijptang, de waterpomptang, de combinatietang en de verstelbare moersleutel: de Engelse sleutel oftewel bahco.

Handige dingen

Een klein gaatje maakt u snel met een fretboortje.
Als u wilt weten of er stroom staat op uw stopcontact gebruikt u een spanningzoeker.
Een stanleymes is handig om stevige materialen mee te snijden.
Meten is weten: gebruik een rolmaat.
En om uw ogen te beschermen gebruikt u een veiligheidsbril.

Heeft u het juiste gereedschap, dan kunt u aan de slag! Maar zet niet meteen die boor in de muur. Een klus vergt voorbereiding. Bekijk deel 2! Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer