Duur 02:38
Gepubliceerd op 23 mei 2016

Deel 6: Stopcontact

Officieel heet een stopcontact een wandcontactdoos. In de deze stap ziet u hoe u de bedrading van een losgeraakte wandcontactdoos controleert en de wandcontactdoos vastzet in de muur.

Contactdozen

Een inbouwstopcontact zit in de muur. Op de muur is alleen een afdekplaatje gemonteerd. Bij een opbouw stopcontact is ook de kast van het stopcontact op de wand geplaatst.

Bedrading

In een stopcontact zitten twee of drie draden: een bruine voor de stroomaanvoer, een blauwe die de stroom afvoert en bij een geaard stopcontact een geel-groene draad voor de aarde.

In oude huizen zijn de kleuren anders: de aanvoer gaat via de groene draad, de afvoer via de rode. De aarde is wit/grijs.

Die aardedraad is om stroom veilig af te kunnen voeren als er iets misgaat in een apparaat. Aan de zijkant van een geaarde stekker zitten twee metalen geleiders, die aansluiten op aarding van het stopcontact. Op het moment dat er stroom aan de buitenkant van het apparaat komt, wordt die meteen afgevoerd naar de aarde en slaat de stop door of zorgt de aardlekschakelaar dat de spanning wordt afgevoerd van uw apparaat.

Bevestiging

De uiteinden van de draden zijn vastgeklemd in de contactpunten van het stopcontact. In het midden zit een schroef waar de aardedraad onder geklemd kan worden.

Op een goed werkend stopcontact kunt u apparaten aansluiten. Al die apparaten hebben ook weer een snoer. Wat doet u met die wirwar aan snoeren? Daarover gaat deel 7! Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer