Duur 03:04
Gepubliceerd op 23 mei 2016

Deel 5: Kortsluiting

Opeens gaat het licht uit of staat de wasmachine stil: kortsluiting! Wat is dat precies en wat doet u eraan?

Stoppenkast / groepenkast

De elektra-aansluiting van het energiebedrijf komt binnen in de meterkast. Daar wordt de stroom verdeeld over verschillende groepen.
Vroeger werden ‘stoppen’ gebruikt: zekeringen waarop bepaalde elektrische installaties/apparaten aangesloten waren en die smolten als de belasting te hoog werd. Tegenwoordig worden de elektrische aansluitingen onderverdeeld onder groepen met een automatische schakelaar. Bij kortsluiting of overbelasting slaat de schakelaar uit.

Overbelasting of defect

Wanneer twee elektrische draden tegen elkaar aan komen, ontstaat kortsluiting. Als een snoer of een apparaat beschadigd is, kan dit gebeuren. Er loopt dan te veel stroom door de kabel, die daardoor warm wordt. Daardoor zou brand kunnen ontstaan. De stop slaat door of de schakelaar in de stoppenkast schakelt uit.

Als er te veel elektrische apparaten aan staan kan een elektriciteitsleiding overbelast raken. Apparaten als de wasmachine, wasdroger, vaatwasser en elektrische kachel vragen veel stroom. Als die allemaal via één kabel voorzien moeten worden van stroom, worden de elektriciteitsdraden te warm. De stop of automatische schakelaar onderbreekt dan de stroom.

Opsporen

Heeft u de vaatwasser, de oven en de magnetron aanstaan en schakelde u net de frituurpan in? Dan is de oorzaak van de storing misschien overbelasting. Zet de apparaten uit en zet de schakelaar in de meterkast weer aan.

Zet de apparaten één voor één weer aan, totdat de stop of automaat weer wordt uitgeschakeld. Zo weet u welk apparaat kortsluiting of overbelasting veroorzaakt.

Als het geen overbelasting is en ook de apparaten geen probleem geven, is het raadzaam uw energieleverancier of een erkende installateur te waarschuwen. Die kan controleren of er iets met de installatie zelf aan de hand is.

Soms komen problemen met elektra niet uit de meterkast en niet uit de apparatuur, maar is het stopcontact niet meer goed aangesloten. In deel 6 gaat Francisca het hebben over het stopcontact. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer