Duur 04:43
Gepubliceerd op 26 mei 2016

Deel 9: Granny haken

Granny squares zijn klassiekers onder de haakpatronen en leuk om te haken. Het patroon kunt u hier downloaden. Het is natuurlijk het leukst om een granny in meerdere kleuren te maken. Door granny’s aan elkaar te haken of naaien kunt u bijvoorbeeld kussens maken of een mooie deken. Hoe doet u dat?

Naaien:

Leg de granny’s plat op elkaar. Met het garen waarmee u de granny’s heeft gemaakt en een stompe naald gaat u ze aan elkaar naaien. Steek daarvoor de naald telkens door de bovenkant van de steken.

Haken:

Ook hierbij legt u de granny’s plat op elkaar. U werkt met het garen waarmee u de granny’s heeft gemaakt. Alleen gaat u ze nu aan elkaar haken met vasten. U steekt de haaknaald daarbij door de buitenste steken van de granny’s.

Na een opzetlus haakt u eerst vier lossen. Van de lossen maakt u een rondje. Al is het een vierkantje, u haakt wel in het rond. Wanneer een vierkantje groot genoeg is, werkt u het af met een randje. Als u klaar bent, heeft u nog wel alle losse draadje hangen. Die steekt u een paar keer heen en weer door uw werk en knipt de restjes af.

Een col of sjaal is een leuk project voor beginnende hakers. In deel 10 maakt u een col in twee kleuren, met ribbels. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie