Duur 04:11
Gepubliceerd op 26 mei 2016

Deel 4: Pannenlap

Om een pannenlap te kunnen maken, moet u stokjes leren haken en weten hoe u van kleur wisselt. U begint weer met een aantal opzetlossen, maar gaat nu stokjes op de opzetlossen haken. Ook hier moet u aan het einde keren en doorhaken, maar omdat het om een stokje gaat, gaat dit net iets anders dan bij een vaste (2 keerlossen, in plaats van 1). Het patroon kunt u hier downloaden.

Stokje:stokjes D4 haken

Voor dit voorbeeld haken we een stokje op een ketting van lossen, maar het werkt hetzelfde op alle soorten steken.

  1. U heeft een basisketting van lossen. Maak eerst een omslag en steek vervolgens de haaknaald in de vierde losse vanaf de haaknaald.
  2. Maak weer een omslag en trek de draad door de losse. U heeft nu drie lusjes op uw haaknaald.
  3. Maak een omslag en trek de draad door de eerste twee lusjes. U heeft nu nog twee lusjes op de haaknaald.
  4. Maak weer een omslag en trek de draad door de laatste twee lussen.

Om van kleur te wisselen begint u weer met een opzetlus. U steekt de haaknaald in de keerlosse van de vorige toer. De nieuwe opzetlus schuift u over de haaknaald, die u door uw werk heen haalt om de eerste twee lossen te maken die u nodig heet om met een stokje te kunnen beginnen.

Als u twee kleuren aan elkaar heeft, is het bij een pannenlap altijd handig het dubbel te maken, zodat u uw handen niet kunt branden.

In deel 5 leert u hoe u kunt meerderen en minderen bij het haken. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Reactie

    ineke18 says:

    Dat is vrij dun gehaakt voor een pannenlap. Je kunt beter dubbel haken, is veiliger.

Bekijk ook

Meer