Duur 05:32
Gepubliceerd op 19 mei 2016

Deel 9: Versieren

Als u lekkere en mooie bonbons heeft gemaakt, is er niets leuker dan ze een persoonlijk tintje te geven. Dit kunt u doen door er lettertjes aan toe te voegen of door ze mooi te versieren met snoeppareltjes.

Benodigdheden:

 • spuitzak
 • vormpjes

Ingrediënten:

 • marsepein
 • snoeppareltjes
 • poedersuiker
 • 100 gram witte smeltchocola

Bereiding:

Versieren met witte chocola:

 1. Leg de bonbons die u wilt gaan versieren voor u neer.
 2. Verwarm de chocola au bain-marie en vul de spuitzak met de getempereerde chocola.
  Tip:
  Witte chocola steekt mooi af bij bruine chocola, probeer daarin wat te variëren.
 3. Maak in een constante lijn een aantal cirkels rond de bonbon. Doe dit door in het midden op de bonbon te beginnen en draai in een rondje steeds verder omlaag om de bonbon heen.
 4. Een andere mogelijkheid is dat u een bonbon versiert met stipjes, een grote ster, een simpel hartje of welke andere creatieve ingeving u ook krijgt.

Versieren met marsepein:

 1. Rol de marsepein uit op een met poedersuiker bestoven werkblad, zorg ervoor dat het ongeveer ½ cm dik is
 2. Druk met behulp van de vormpjes leuke figuurtjes uit de marsepein en leg deze op de bonbon.
  Tip: Blijven de vormpjes van marsepein nou niet goed aan elkaar plakken? Doe er dan wat water tussen, hierdoor gaat de marsepein meer kleven.
 3. Heeft u geen vormpjes? Ga dan met een mesje aan de slag.
  Tip:
  Vergeet niet van tevoren goed te bedenken wat je wilt maken. Het zou zonde zijn als u ergens overbodige streepjes in gesneden heeft.
 4. Met een mesje kunt u tijdens de sinterklaastijd bijvoorbeeld een mijter uitsnijden en op Valentijnsdag mooie hartjes.
 5. Wilt u een algemener figuurtje? Maak dan een bloemetje.
  Dit doet u door 5 kleine rondjes te maken en die dakpansgewijs in een rondje op elkaar te leggen. Draai vervolgens een klein bolletje van een andere kleur en leg die in het midden van de 5 rondjes. Daar is dan uw mooie bloem.
 6. Maar laat uw creativiteit vooral niet beperken door onze voorbeelden. Hoe meer u met marsepein doet, hoe handiger u ermee wordt en u kunt vast leuke andere figuurtjes bedenken bij allerlei gelegenheden.

Of u het nu aanpakt met marsepein of met snoeppareltjes, u kunt een persoonlijke bonbon serveren. Leuk als traktatie bij een verjaardag of ander feestje en ook leuk als cadeau. Persoonlijker kan het niet; zelfgemaakte bonbons en ook nog zelf versierd! In deel 10 legt Annemieke uit hoe u chocolade bakjes maakt. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer