Duur 02:12
Gepubliceerd op 19 mei 2016

Deel 1: De basis

Bijna alle vrouwen houden van chocola. En tijdens een aanval van chocoladebehoefte is alles met cacao goed. Van reep tot chocolademelk en van pasta tot hagelslag, als de ‘cacaoneed’ maar bevredigd wordt… Herkenbaar? Dan zijn ‘homemade’ bonbons natuurlijk helemaal het einde, maar daar moet u wel een aantal basis benodigdheden voor in huis hebben.

Ganache

Ganache is een ander woord voor de vulling van een bonbon, op basis van slagroom. Ganache wordt vaak op smaak gebracht met vruchten, noten of andere smaakmakers.

Spuitzak

De spuitzak gebruikt u vaak bij het aanbrengen van de ganache, hiermee kunt u mooie torentjes maken. Met een andere mond op de spuitzak kunt u zelfs versieringen maken op de bonbon. Er zijn ook wegwerpspuitzakken, deze zijn erg handig als u niet vaak spuitzakken gebruikt.

Lepel/vork

Een lepel en een vork zijn altijd ideaal om bij de hand te hebben. Dit omdat u de ganache daarmee makkelijk door de chocola kunt rollen of deppen.

Kunststof spatel

De kunststof spatel gebruikt u bij het smelten van de chocola. Door te blijven roeren in de chocola tijdens het smelten, brandt het niet aan. En met de spatel kunt u makkelijk in elk hoekje komen, zodat u niks verspilt.

Siliconen vorm

Wanneer u bonbons gaat maken, zijn siliconen vormen handig in gebruik. Omdat een siliconen vorm soepel is, drukt u de bonbons er zo uit wanneer ze afgekoeld zijn. De vormen zijn er in alle soorten en maten.

Thermometer

Om de temperatuur van de gesmolten chocolade te controleren, heeft u een thermometer nodig. Als u geen thermometer bij de hand heeft, kunt u ook uw pink in de chocola dippen en voelen aan de binnenkant van uw onderlip of het warm is (en niet heet). Voelt het goed aan? Dan is de chocola op een goede temperatuur.

Pan

Voor het smelten van chocola gebruikt u een pan met een laagje water erin, bijvoorbeeld een steelpannetje of een normale pan in klein formaat. Hoe groter de pan, hoe groter de kom voor de chocola moet zijn.

RVS kom

Gebruik altijd een roestvrijstalen kom, deze geleidt de warmte goed waardoor de chocola goed smelt. Heeft u die niet? Gebruik dan een glazen schaal. De schaal moet altijd groter zijn dan de pan, zodat deze ‘op’ de pan ligt.

Snijplank

De snijplank heeft u nodig als ondergrond voor het bakpapier waar de bonbons op komen te liggen. Als ze daarop liggen, kunnen ze geen kant meer op en dus zo de koelkast in.

Bakpapier

Het bakpapier legt u dus op de snijplank. Dit is de ondergrond voor de bonbons. Omdat u bonbons makkelijk van bakpapier af kunt halen, is het handig dit te gebruiken, want dan scheuren uw bonbons niet bij het verplaatsen.

Koelkast/vriezer

Als uw bonbon bijna klaar is, gaat hij eigenlijk altijd eerst nog even de koelkast of vriezer in. Dit verschilt per bonbon. Soms gaat alleen de ganache de koelkast in en een andere keer doet u het omhulsel eerst even in de vriezer.

Nu weet u wat u nodig heeft bij het maken van bonbons. Met bovenstaande benodigdheden en de juiste ingrediënten, bent u er helemaal klaar voor. Ga snel naar deel 2 waar u de benodigdheden in kunt zetten om uw eerste echte bonbon te gaan maken. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer