Deel 2: Slagroomtruffel

Omroep: MAX

Duur: 0:05:55

Uitzending: do 19 mei 2016 00:00

Deel 2: Slagroomtruffel

Een truffel met een slagroomganache, klinkt dat niet heerlijk? Deze truffel is bijzonder, omdat u zelf kunt bepalen welk omhulsel eromheen komt. Houdt u meer van kokos of meer van cacao? Bepaal zelf hoe uw bonbons eruit gaan zien aan het eind van deze stap.

Benodigdheden:

  • pan
  • kunststof spatel
  • weegschaal
  • bakpapier
  • snijplank
  • spuitzak
  • koelkast
  • 2 diepe borden
  • 2 kommen
  • thermometer
  • prikkertjes

Ingrediënten, voor 12 bonbons:

  • 125 gram boter
  • 125 gram poedersuiker
  • 75 ml slagroom
  • 1 eetlepel vanillesuiker
  • 200 gram pure chocola
  • 100 gram cacao
  • 100 gram kokos

Bereiding:

  1. Leg de ingrediënten afgewogen en in precieze aantallen klaar.
  2. Breng boter, poedersuiker, slagroom en vanillesuiker bij elkaar in een kom en meng dit, dat is de ganache.
  3. Doe ondertussen de chocola in de kom en zet deze kom op de pan met het kokende water. Houd de chocola in beweging tot u de kom weer van de pan haalt. Deze manier van smelten wordt au bain-marie
  4. Doe de ganache in een spuitzak en maak er 12 torentjes van op het bakpapier met de snijplank eronder, doe in elk torentje een prikker. Zet dit 15 minuten in de koelkast.
    Tip:
    zet de prikkertjes schuin in de torentjes. Dit maakt het makkelijker om het hele torentje straks door de chocola te halen, omdat u zo meer grip heeft.
  5. Zet ondertussen twee diepe borden klaar met in de één kokos en in de ander cacao.
  6. Zorg ervoor dat de chocola 32°C is.
    Tip:
    Meet de temperatuur van de chocola met een thermometer. Is het boven de 32°C? Ga het dan tempereren. Dat betekent dat u de temperatuur weer terugbrengt naar 32°C. Dit doet u door de kom schuin te houden en met de spatel door de chocola te gaan van rechts naar links en terug. Herhaal dit tot de gewenste temperatuur is bereikt.
  7. Haal de torentjes uit de koelkast en zet ze op het aanrecht naast de chocola.
  8. Rol de torentjes door de chocola. Door alleen de prikker vast te houden, blijven uw handen schoon.
  9. Als alle 12 bonbons omhuld zijn met chocola, rolt u ze door de cacao of door de kokos. Kunt u niet kiezen? Rol ze dan eerst door de cacao en daarna ook nog door de kokos!

Uw eerste overheerlijke echte truffels zijn tot stand gekomen in uw eigen keuken. Smaakt dat naar meer? Misschien iets met hazelnootpasta, zie deel 3. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie