Vongele a la amaro van Eva Posthuma de Boer

Venusschelpen worden vaak bereid met olijfolie en knoflook, maar Eva voegt daar graag sherry en room aan toe. Het gerecht is zeer geschikt om met een groepje mensen van te eten. Zet de pan midden op tafel, zodat iedereen er uit kan eten en in de saus kan dippen met brood. Lekker én gezellig! Erbij maakt zij nog 2 kleine gerechtjes.

Ingrediënten voor 6 personen:

  • 3 teentjes knoflook
  • 1 ½ Spaans pepertje
  • 10 gr platte peterselie
  • 1,2 kg venusschelpen
  • 2 el olijfolie
  • 75 gr boter
  • 225 ml creme fraiche
  • 1 ½ tl suiker
  • 200 ml sherry
  • Peper
  • 2 ciabattas

Bereidingswijze:

Pel en hak de knoflook, het pepertje en de peterselie fijn. Spoel de venusschelpjes af in een vergiet. Zet alle ingrediënten klaar naast het fornuis en plaats een grote wok op het vuur. Bak het fijngehakte pepertje kort aan in de olijfolie. Voeg knoflook en boter toe. Laat bruisen totdat de boter begint te kleuren. Voeg dan de creme fraiche en de suiker toe. Zodra de room gesmolten is voegt u de schelpjes toe en roert u ze om. Blus af met sherry en breng op smaak met peper. Zodra de schelpjes open zijn haalt u de pan van het vuur. Garneren met peterselie. De pan midden op tafel, brood om te dippen ernaast.

Lofschuitjes met magor en balsamico

Ingrediënten:

  • 200 gr magor
  • 12 witlofblaadjes
  • Balsamicostroop
  • 6 sprietjes bieslook
  • Peper

Bereidingswijze:

Snij de magor in kleine dobbelsteentjes en leg er een paar in elk lofblaadje. Bedruppel royaal met balsamicostroop. Leg de gevulde schuitjes op een schaal. Hak of knip de bieslook fijn en strooi erover heen. Maal er naar smaak nog wat peper over.

Makreelmousse op zuurdesemtoast

Ingrediënten:

  • 200 gr gerookte makreelfilet
  • 2 el citroensap
  • 2 el mayonaise
  • 125 ml creme fraiche
  • Handje verse dille
  • Zout
  • Vers gemalen peper
  • Zuurdesembrood

Bereidingswijze:

Doe alles, behalve de dille en het brood, bij elkaar in een hoge maatbeker en pureer met een staafmixer. Snijd de dille fijn en meng door de mousse. Breng op smaak, gebruik veel peper! Smeer op dun gesneden, geroosterd zuurdesembrood.

(Bron: Eva Posthuma de Boer, foto Eva copyright Cameron Studio)

Geef een reactie