banketstaaf

Hartige banketstaaf van Eva Posthuma de Boer

Banketstaaf is een populaire lekkernij tijdens Sinterklaas. Eva Posthuma de Boer maakt een hartige variant, die u naar keuze met of zonder vlees kunt bereiden.

Ingrediënten:

  • 8 plakjes boterbladerdeeg (uit de diepvries)
  • 3 eetlepels milde olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 kleine prei, in dunne halve ringen
  • 1 teentje knoflook, geraspt
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • bloem, om te bestuiven
  • 300 g biologisch rundergehakt
  • 40 g blanke rozijnen
  • 40 g geroosterde pijnboompitten
  • zout en peper
  • 1 ei, plus 1 extra eidooier om mee te bestrijken

Bereidingswijze:

Spreid de bladerdeegplakjes uit op het werkvlak om te ontdooien. Verhit de oven tot 175 °C. Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit de ui. Voeg de prei, knoflook, het kerriepoeder en komijnpoeder toe en laat 5 minuten smoren. Bestuif het werkvlak met bloem. Haal de plastic velletjes van het bladerdeeg en stapel de plakjes op elkaar. Rol met een deegroller uit tot een rechthoekige plak van 20 x 30 centimeter. Meng in een kom het gehakt met het preimengsel, de rozijnen, pijnboompitten en flink wat zout en peper. Klop het ei los en meng erdoor. Leg het deeg op een antiaanbak­bakplaat, of eentje met bakpapier. Schep het gehakt in het midden op het deeg en vorm met uw handen tot een rol. Laat een paar centimeter aan de lengte­uiteinden van het deeg vrij. Vouw de lange kanten eerst om het gehakt, vervolgens de zijkanten. Draai de rol met de vouwnaad naar beneden. Klop de dooier los en bestrijk de rol ermee. Bak ongeveer 40 minuten in de oven tot de banketstaaf glanzend goudbruin is.

Vegetarische variant

Voor een vegetarische variant kunt u het gehakt vervangen door pulled oats. Dat is een mix van haver, tuinbonen en erwten. Die worden vermalen, gekneed en gebakken. Verder gaat er alleen wat koolzaadolie en zout in. Een volledig plantaardige vleesvervanger dus en voor de verandering eens niet op basis van soja of tarwe. Bovendien is haver – het hoofdbestanddeel van pulled oats – ook nog eens een milieuvriendelijk gewas.

(Bron: Eva Posthuma de Boer / de foto is ter illustratie)

Geef een reactie