water

Water besparen is belangrijk, maar waarom?

Op 30 november 2017 vindt de vierde Nationale WaterSpaarders Dag plaats, een dag waarop er extra aandacht is voor de noodzakelijkheid van water besparen. Waarom dit zo belangrijk is? Wij lichten 2 redenen uit.

Waterschaarste

Water: wij Nederlanders gebruiken per persoon meer dan 100 liter per dag. 40 procent gebruiken we om ons te wassen en bijna 30 procent om de wc mee door te spoelen. Daarnaast is ons water van dermate goede kwaliteit dat we het ook gewoon kunnen drinken als we dorst hebben. Last van waterschaarste hebben we hier dus niet, maar dat is in veel delen van de wereld wel anders. Zo is er veel te weinig water op het Afrikaanse continent en ook delen van Azië en Amerika kampen met waterschaarste. Dit betekent niet alleen dat de mensen daar niet genoeg water hebben voor eigen gebruik, maar ook dat hier minder verbouwd kan worden op de landbouwgrond. Dit is slecht voor de economie, want minder eigen geteelde producten kan betekenen dat er niet genoeg eten is voor de bevolking en dat er meer geïmporteerd moet worden. Daarnaast zijn er ook minder landbouwgoederen om te exporteren. Hierdoor kan het land in kwestie inkomsten mislopen.

Opwarming van de aarde

Hoewel het nog niet zo ver is, kan dit ook in Europa gebeuren. Door de opwarming van de aarde is het vrij plausibel dat delen van Zuid-Europa veranderen in woestijn-achtige gebieden waardoor iets verbouwen op land moeilijker wordt. Deze opwarming van de aarde wordt overigens mede in de hand gewerkt door overmatig (warm)watergebruik door mensen, want het verwarmen van water kost veel energie, waardoor er meer CO2 in de lucht komt. Dit stofje zorgt er vervolgens voor dat de aarde opwarmt.

5 minuten douchen

Om dit tegen te gaan, is het belangrijk dat men bewuster omgaat met water. Zo zet de organisatie achter de Nationale WaterSpaarders Dag zich in voor kortere douchetijden. Volgens hen besparen we ongeveer 32 liter water als we, in plaats van 9 minuten, 5 minuten per dag douchen. Prinses Laurentien is ambassadeur van de WaterSpaarders-beweging en vertelt in Tijd voor MAX van 30 november 2017 meer over dit project. Op de website waterspaarders.nl kunt u lezen hoe u dit project kunt steunen.

(Bron: redactie Tijd voor MAX, website WaterSpaarders, Vitens, De Standaard, Wise Nederland)

Geef een reactie