prof. mr. Pieter van Vollenhoven

Kerstboodschap prof. mr. Pieter van Vollenhoven

Tijdens het MAX Kerstconcert is er behalve muziek ook een aantal sprekers te horen. Prof. mr. Pieter van Vollenhoven, Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib en mevrouw Tine Ronkes delen hun gedachten met u.

Kerstboodschap van prof. mr. Pieter van Vollenhoven:

Dames en Heren,

Mij is gevraagd of ik wellicht nog een boodschap voor u allen heb over het thema van dit Kerstconcert “Hoop”. In het Christendom is “Hoop” één van de christelijke deugden naast “Geloof en Liefde”. Mijn ervaring is met het woord “Hoop”, maar ……….. dat geldt óók voor de woorden “Liefde” en “Geloof”, dat op dit gebied niets van zelf gaat. Hoop is de onzekere verwachting dat een “bepaalde” gebeurtenis eens zal plaatsvinden. Ik vind dat persoonlijke inspanningen absoluut geboden zijn om “Hoop” op een gewenste gebeurtenis eens werkelijkheid te laten worden.

Ik geef u een paar voorbeelden uit mijn eigen leven. Toen ik trouwde waren vele mensen de mening toegedaan, dat ons huwelijk absoluut gedoemd was om te mislukken. Bij mijn 22-jarige strijd voor echte onafhankelijke onderzoeken in ons land om de waarheid te kunnen achterhalen, werd door velen tegen mij gezegd, dat ik iets nuttigs moest gaan doen in de maatschappij, want ik maakte het leven nu voor mijzelf en voor vele anderen onmogelijk.

Toen ik het Fonds Slachtofferhulp had opgericht om deze hulpverlening financieel te kunnen ondersteunen, kreeg het fonds géén cent, omdat slachtofferhulp toen door velen werd gezien als een politieke gril. Ruim 10 jaar waren de concerten met mijn Gevleugelde Vrienden voor dit fonds dan ook de enige bron van inkomsten.

U denkt nu … wat heeft dit nu allemaal met hoop te maken? Wel, natuurlijk hoopte ik dat deze voorspellingen en adviezen niet zouden uitkomen. Mijn boodschap is dan ook aan u allen: “Geef de moed nooit op en ga ervoor!” 53 jaar zijn wij nu gelukkig getrouwd. De Onderzoeksraad voor Veiligheid en zijn onafhankelijke onderzoeken zijn nu een begrip in ons land geworden. En dat laatste geldt gelukkig ook voor de slachtofferhulp.

Kortom, voor hoop moet je de moed nooit opgeven!

Gezegende dagen en alle goeds wens ik u allen toe.

prof. mr. Pieter van Vollenhoven

Het MAX Kerstconcert is te zien op vrijdag 25 december 2020 om 13.15 uur op NPO 1.

(Foto: Bart van der Putten)

Geef een antwoord