Tine Ronkes

Kerstboodschap mevrouw Tine Ronkes

Tijdens het MAX Kerstconcert is er behalve muziek ook een aantal sprekers te horen. Prof. mr. Pieter van Vollenhoven, Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib en mevrouw Tine Ronkes delen hun gedachten met u.

Kerstboodschap mevrouw Tine Ronkes:

Dag allemaal,

Ik ben Tine Ronkes en 92 jaar jong. Het thema van vandaag is ‘hoop’. Wat hoop voor mij betekent is vertrouwen hebben dat alles goedkomt. Wat voor nare dingen je meemaakt en hoeveel verdriet je ook hebt, als je hoop hebt komt het vaak goed, maar leg ook al je zorgen in de handen van  onze vader. Ik heb zelf ook genoeg meegemaakt. En als ik toen geen hoop had, dan stond ik hier nu niet.

Op 5 september 2018 zou ik met vakantie gaan naar mijn geboorteland. Maar op 3 september viel ik op straat op mijn rechter slaap, door een oneven straat steen. Ik was toen net 90 geworden en deze vakantie reis zou mijn laatste zijn. In plaats van met vakantie gaan, belandde ik in het ziekenhuis en kreeg van de arts te horen dat ik een hersenbloeding had. Ik hoopte dat het goed zou komen. Zonder hoop was het niet zo goed afgelopen. Hoop, Geloof en Liefde heeft ieder mens nodig om een blij en vrolijk mens te zijn. Ook genade van boven hoort hierbij en is onmisbaar. Als slot wil ik u allen dit meegeven.

De tijd is kostbaar:

Elke dag dat je mag leven
is een deeltje van de tijd.
Ieder uur, elke seconde,
raak je weer een stukje kwijt.

Voor veel ouderen is het leven soms eentonig,
grijs en leeg.
Daar de reeks voorbije dagen,
niet veel hoogtepunten kreeg.

Laat uw leven niet vergallen,
zie toch elke nieuwe dag,
als een kans door God gegeven,
waarvan u genieten mag.

Wil dan ook geen tijd verspillen,
maar gebruik die en bedenk;
elke dag dat u mag leven,
is een kostbaar rijk geschenk.

Ik wens allemaal een HOOPVOL 2021 toe.

Tine Ronkes

Het MAX Kerstconcert is te zien op vrijdag 25 december, om 13.15 uur op NPO 1.

(Foto: Bart van der Putten)

Geef een antwoord