Gehaktstaaf van Robèrt van Beckhoven

Geen zoete, maar een hartige staaf. Sinterklaas is in aantocht en daar hoort volgens Robèrt een staaf bij. Maar omdat niet iedereen van spijs houdt, maakt hij een hartige met een vulling van gehakt.

Ingrediënten (voor 4 stuks):

  • 400 gram bladerdeeg
  • 700 gram gehaktvulling
  • losgeklopt ei om af te strijken

Voor de gehaktvulling:

  • 500 gram gemengd gehakt (half-om-half)
  • 25 gram ei
  • 60 gram paneermeel
  • 150 gram soezenbeslag (afgekoeld)
  • zout, peper en overige kruiden naar smaak (optioneel)

Voor het soezenbeslag:

  • 50 milliliter melk
  • 25 gram boter
  • snuf zout
  • 25 gram bloem
  • 50 gram ei

Extra nodig

  • deegroller
  • kwastje
  • bakplaat, ingevet

Bereidingswijze:

Van het soezenbeslag

  • Breng de melk met de boter en een snuf zout in een pan aan de kook.
  • Neem de pan van het vuur en voeg onmiddellijk de bloem toe. Roer goed. Zet de pan terug op het vuur en gaar het beslag al roerende tot een lichte vetfilm op de bodem van de pan achterblijft.
  • Neem de pan weer van het vuur en voeg het ei toe; blijf goed roeren tot het ei helemaal is opgenomen.
  • Laat afkoelen.

Van de gehaktvulling

  • Meng alle ingrediënten door elkaar.
  • Verdeel het gehaktmengsel in 4 gelijke delen en rol hiervan pillen van ca. 26 cm lang.

Van het maken van de gehaktstaaf:

  • Rol het bladerdeeg uit tot een lap van 30 x 48 cm en snijd deze vervolgens in banen van 30 x 12 cm.
  • Leg een gehaktpil in de lengte op de rand van een baan bladerdeeg en rol hem secuur in het bladerdeeg; raak de sluiting zo min mogelijk aan. Herhaal met de andere gehaktpillen.
  • Vouw het deeg aan de uiteinden van de staaf dicht: vouw eerst het onderste stukje naar boven, vouw de zijkanten eroverheen en trek tot slot het bovenste stukje wat uit, vouw het naar beneden en stop het weg onder de gehaktstaaf.
  • Leg de gehaktstaven op de bakplaat en zorg dat de lengtesluiting ongeveer 1 cm boven de bakplaat uitkomt (leg de sluiting dus níét onderop).
  • Bestrijk de gehaktstaven met losgeklopt ei; zorg dat er geen druppels ontstaan. Laat 30 minuten rusten en bestrijk dan nogmaals met ei.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 220 ⁰C.
  • Zet de oventemperatuur na het inschieten terug naar 200 ⁰C en bak de gehaktstaaf ca. 25 minuten, tot hij goudbruin en gaar is. Als je hem doorsnijdt moet hij mooi vol gebakken zijn en geen grote ruimte boven de gehaktvulling vertonen.

(Bron: Robèrt van Beckhoven)

Geef een reactie