Daphne, Niet Zonder Ons

Niet Zonder Ons: Daphne uit Rotterdam

Het programma Niet Zonder Ons volgt 6 mensen met een hersenaandoening die thuis zijn komen te zitten en weinig om handen hebben. De 6 deelnemers vertegenwoordigen een vergeten groep, zonder perspectief op een zinvolle of actieve toekomst. En dat is zonde, want het zijn mensen die stuk voor stuk nog veel capaciteiten hebben en nog zoveel mogelijk uit het leven willen halen.

Student

Eén van hen is de 26-jarige Daphne. Ze groeit op in het Noord-Brabantse Oosterhout, maar verhuist voor haar studie Journalistiek in 2012 naar Amsterdam. Daphne geniet van het studentenleven. Ze werkt in een restaurant en wil naast haar studie nog een studie gaan volgen. Maar daar komt het niet van.

Aanrijding

In april 2013 wordt Daphne in Amsterdam aangereden door een auto. De hulpdiensten zijn er snel bij en dat is haar redding geweest. Ze wordt bij aankomst in het ziekenhuis direct geopereerd om te voorkomen dat de bloeding in haar hoofd niet nog meer schade aan kan richten. Daphne ligt 2 maanden in coma en de kans dat zij het zou overleven lijkt klein. Toch ontwaakt ze en een lange en intensieve revalidatie volgt. Want ze moet alles opnieuw leren.

Frontaal hersenletsel

Daphne heeft net zoals Cor uit Niet Zonder Ons, NAH. Bij Daphne gaat het om frontaal hersenletsel. De frontale hersenen spelen een rol bij het aansturen van willekeurige (doelgerichte) bewegingen. Ook zijn ze betrokken bij veel psychische functies, zoals impulsbeheersing, beoordelingsvermogen, probleemoplossing, planning, sociaal gedrag, taal en geheugen. Dat resulteert bij Daphne in ongeremdheid en impulsief gedrag. Ze zegt wat ze denkt, wat voor haar omgeving vaak confronterend kan zijn, en is er vaak met haar hoofd niet bij. Ze is ook snel overprikkeld en moe. Het is Daphne niet gelukt om na het ongeluk haar leven weer op te pakken en gelukkig te zijn.

Meer zelfvertrouwen en sociale contacten

Nu Daphne niet studeert of werkt heeft zij het gevoel niet meer mee te tellen in deze maatschappij. Ze verliest aan zelfvertrouwen en weet ook niet goed hoe zij zichzelf hier uit moet halen. Daphne wil niets liever dan weer aan het werk. Werk helpt Daphne bij de invulling van haar dag en het geven van een doel.

Daphne, en alle andere deelnemers, is te zien in het programma Niet Zonder Ons wat te zien is vanaf 3 februari 2020 (6 afleveringen) om 21.30 uur op NPO 1.

Geef een antwoord

Reactie

    Ronald1969 says:

    Ik ben Ronald (50 jr) en heb zelf ook een soort van hersenaandoening, namelijk autisme. De problematiek die daarbij hoort zal erg vergelijkbaar zijn met die van Daphne. Mijn verstandelijke vermogens en IQ zijn wel normaal maar die lijken me van Daphne ook.

    Ik kom oorspronkelijk uit dezelfde omgeving als zij. Dongen ligt naast Oosterhout, maar woon sinds 2008 in Renkum in gelderland. Ik ben sinds 2011 gescheiden.

    Ik herken mezelf erg in Daphne en val ook op jongere vrouwen. Als zij ook open staat voor een kennismaking met een man ouder als zijzelf, dan zou ik haar graag een kans willen geven en willen voorstellen samen de problemen van het leven het hoofd te bieden.

    Ik hoop dat Daphne dit leest en dat ze dan wil reageren